ANNONS

Församling avvaktar att sälja elverksaktier

Vallentunas församling antar inte Ellvios aktiebud på torsdag.
Vallentunas församling antar inte Ellvios aktiebud på torsdag.
Kyrkofullmäktige kunde inte enas om församlingen ska behålla eller sälja av aktieinnehavet i Elverket Vallentuna AB. Nu är frågan skickad till kyrkorådet för vidare utredning.
ANNONS

Med anledning av elbolaget Ellvios anbud att köpa loss aktierna i ortens elverk hölls ett extrainsatt kyrkofullmäktige på måndagskvällen. När ärendet gick till beslut om Vallentunas församlingen ska sälja sitt aktieinnehav till Ellvio för 94 kronor aktien, kom föreslaget upp att skicka frågan på remiss till kyrkorådet.

–  Man ansåg att värdet av aktien inte är tillräckligt utred och därför vill man även få in synpunkter från experter innan vi kan ta ett definitivt beslut, säger Carl-Axel Olsson, ordförande i Kyrkofullmäktige i Vallentuna församling.

Mer utvärdering av köparen

Enligt honom är en djupare utvärdering viktig, så beslutet som tas både gagnar församlingens och ortens bästa. Att anbudet dessutom kom precis i slutet av semestern bidrog till att skjuta upp en eventuell försäljning, förklarar Carl-Axel Olsson.

– Ellvio säger att de inte bara vill vara en förvaltare av elverket utan stå för utveckling. Om ett par år ska elen vara grön, och då är det viktigt veta att man kan lita på köparen.

Han understryker vikten av att demokratin fungerar och att alla är insatta i frågan.

– Därför behöver vi mer underlag, och då ger återremiss alla möjligheter att komplettera och diskutera alla bitarna som är känsliga för församlingen.

”Högre bud ligger inte i vårt intresse”

Eftersom församlings äger 1,3 procent av aktierna i Elverket Vallentuna El AB, står affären inte och väger med gårdagens utfall. Ellvio kan ändå förvärva minst 90 procent av aktierna som räcker till ett övertagande.

Om det inträffar hoppas Carl-Axel Olsson på fortsatt gott samarbete med de nya ägarna.

– Högre bud eller inte, ligger inte i vårt intresse. Möjligheten att kunna påverka så arbetstillfällen säkerhetsställs är mycket viktigare.

ANNONS

På torsdag är sista dagen att anta Ellvios aktiebud.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.