Täby församling röstade opolitiskt

Årets kyrkoval. Deltagandet ökade kraftigt.
Årets kyrkoval. Deltagandet ökade kraftigt.
POSK får fortsatt flest röster i Täby församling. Kommunens församlingsmedlemmar röstade även denna gång för en opolitisk kyrka: "Hoppas att man nu ska respektera väljarnas vilja"

Inför årets kyrkoval bedrev Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna stora kampanjer över hela landet. I Täby var det första gången Sverigedemokraterna ställde upp och att knipa tre mandat kanske kan ses som en seger. Men med tanke på att de endast har en nominerad så kommer två platser att stå tomma i kyrkofullmäktige. Så frågan är om de kommer kunna påverka något?

POSK klara segrare i kyrkovalet.

Vilket sänder signaler att en stor del av församlingsborna inte är intresserade av att det bedrivs partipolitik inom kyrkan.

Bertil Persson gruppledare för POSK:

– Fantastiskt valdeltagande och utslaget för en kyrka som står fri från partipolitiken är oerhört glädjande.

Att valdeltagandet ökar, vad tror ni det beror på?

– Debatten har varit mycket tydligare i medierna i år än tidigare val – framförallt mellan arbetarpartiet Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det fanns två  nomineringsgrupper med tydlig koppling till partipolitiken som POSK vann över. Något Bertil Persson menar bero på att Täbys församlingsbor inte vill ha någon partipolitik i  kyrkan.

Bertil Persson pekar också på  att det tidigare förekommit ett samspel mellan (S) och Borgerligt initiativ för att få igenom både valärenden och sakfrågor. Nu  hoppas han att man ska respektera väljarnas vilja att kyrkan ska vara partipolitiskt obunden.

– Jag hörde Borgerligt initiativs gruppledare tala om hur opolitiska de är men att de ändå hade sin valvaka i moderata partivillan visar väl att det handlar om partipolitik.

Kommer fler grupper i kyrkofullmäktige påverka ert arbetssätt?

– Ja det gör det naturligtvis. Vi vill i första hand påverka sammansättningen av kyrkorådet så därför är jag lite försiktig med att säga vad vi kommer fokusera på.

Nu återstår att se hur rösterna förvaltas under mandatperioden.

Fakta

Fördelning av mandat mellan nomineringsgrupperna

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, vann flest mandat med sina 38,83 procents röster (14 mandat). På andra plats slutade Borgerligt initiativ med 23,99 (8 mandat). Arbetarpartiet Socialdemokraterna (S) slutade som trea på 15,60 procent av rösterna (5 mandat).  Centern (C) fick som en av tre nykomlingarna i Täby församling 8,22 procent (3 mandat). De andra två nykomlingarna Sverigedemokraterna SD fick (7,16) 3 mandat och ÖPPEN KYRKA — en kyrka för alla (ÖKA) slutade på (6,20) 2 mandat.