ANNONS

Församlingen kan tvingas sälja Akalla kyrka

Akalla kyrka kan tvingas stänga ner.
Akalla kyrka kan tvingas stänga ner.
Spång-Kista församlings fastigheter kräver mellan 80 och 90 miljoner i investeringar för att återställa byggnaderna till ursprungligt skick.
Nu hoppas församlingen få investera tre miljoner kronor för att utreda fastigheternas framtid. Ett förslag är att sälja Akalla kyrka.
ANNONS

Som Mitt i tidigare har rapporterat kan Spånga församlingshem komma att rivas eller säljas. Detta på grund av att församlingen har väldigt stora renoveringar som väntar. Spånga församlingshem hör till Spånga-Kista församling. Det gör också Akalla kyrka, en kyrka som kan komma att säljas om inte församlings- och gudstjänstverksamheten tar fart.

– Vi har fått en rad förslag från Svenska kyrkans fastighetsbolag. Ett av förslagen innebär att sälja Akalla kyrka. Det som väntar nu är att utreda de här förslagen. Vi kommer ha kyrkofullmäktige i kväll. Där hoppas vi få tre miljoner till fortsatt projektering, säger Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Tanken är enligt honom att de ska investera dessa tre miljoner för projektering. Detta för att undvika att behöva investera stora summor pengar i fastigheter där verksamhet inte kommer kunna hållas i framtiden. Totalt handlar det enligt Jerker Alsterlund om mellan 80 och 90 miljoner kronor som måste investeras i församlingens fastigheter.

Till församlingen hör också Spånga kyrka. En mycket gammal kyrka som är ett skyddat kulturminne. Församlingen, får i och med kyrkans kulturstatus, inte sälja den.

– Allt som behöver göras på den kyrkan kostar väldigt mycket pengar. Det är väl på den kyrkan som vår församlings största fokus ligger, säger Jerker Alsterlund.

”Starka känslor”

Att kyrkor och församlingshem kan tvingas ut på marknaden eller i värsta fall rivas och förvandlas till lägenheter är en känslig fråga enligt Jerker Alsterlund.

– Alla våra byggnader är förknippade med väldigt starka känslor. Personerna som hör till kyrkan i Akalla vill verkligen att den ska vara kvar och personer i Spånga vill verkligen ha kvar sitt församlingshem, säger han.

ANNONS

Ser ljust på framtiden

Jerker Alsterlund hävdar att dessa eventuella neddragningar inte är en följd av församlingens sjunkande medlemsantal. Han ser, tvärt om, ljust på församlingens framtid.

– Vi har förlorat många medlemmar. Vi verkar i ett väldigt mångkulturellt område där många andra religioner också ska få plats. Men vi har börjat märka att många invandrarsvenskar som inte hör till vår församling börjar komma på våra gudstjänster, säger Jerker Alsterlund och forsätter:

– Vår medlemsminskning har planat ut nu. Vi har över 80 000 invånare i vårt församlingsområde. Men vi har bara 17 000 medlemmar i församlingen. Jag tror att vi har en stor potential för att växa i framiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.