ANNONS

Försenad skridskopremiär på Salems sjöar

Slängkälken på Uttran. När kön är lång åker många pulka i backen som ligger i närheten.
Slängkälken på Uttran. När kön är lång åker många pulka i backen som ligger i närheten.
Polona Gunde är redo.
Polona Gunde är redo.
Soliga dagar och tjocka isar inbjuder till folkfest.

På Uttran snurrar pensionären Bengt Gustafsson barnen i sin iskarusell och vid Flaten ser Rönningebon Polona Gunde fram emot att skrinna ut på en försenad rundbana.
ANNONS

Isvett, isdobbar och försiktighet gäller alltid, men nu är tjockleken bra på många håll i både Salem och Botkyrka. Rönningebon Bengt Gustafsson har med egen handkraft dragit i gång ett litet Gröna Lund på Uttran. Slängkälken på sjön Uttran har fått en egen Facebooksida och här berättar Bengt Gustafsson när han går till sjön för att dra i gång karusellen. Bengt berättar att både vuxna och barn åker på kälken, som är densamma som den han själv åkte på som barn.

– Det blir lite av en folkfest. Min far gjorde det här för mig och grannbarnen när jag var liten och nu vill jag göra detsamma. Familjer som aldrig skulle talat med varandra träffas. Jag känner sådana här initiativ är viktiga för att få samhället att leva, säger han.

En annan som längtat efter isarna är Rönningebon Polona Gunde. Hon hörde av sig till tidningen och undrade varför det inte blivit upplogat några skridskobanor på Flaten och Uttran efter jul.

– Det är så trevligt att komma ut på isarna. Nu har vi i stället åkt flera mil till Magelungen för att åka, berättar hon.

Gata- och parkchefen på Salems kommun Rajko Trkulja blev dock inte skyldig henne svaret länge.

– Isen har varit för skrovlig och därför kunde vi inte göra något bra, sade han.

Men i helgen väntar töväder och då hoppas kommunen på att kunna åka ut och ploga fram isbanor på sjöarna. Tanken är att ha två kilometer isbana på Flaten och fem kilometer på Uttran.

Fakta

Här kan du åka

I Salem plogar kommunen upp sjöarna Flaten och Uttran vid rätt väder- och isförhållanden.

I Botkyrka satsar Lida friluftsgård vid rätt väder på att ploga upp en bana på 3,5 kilometer i nästa vecka. Här kan du också hyra skridskor för 25 kronor i timmen.

Friluftsgården ger aktuell isstatus på sin hemsida.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.