KD om försenade äldreboendet: ”Skandal”

Erik Slottner (KD) är vice ordförande i äldrenämnden.
Erik Slottner (KD) är vice ordförande i äldrenämnden.
Kristdemokraterna i Stockholm kallar beskedet om Hagastadens försenade äldreboende för "svek mot stadens äldre".

Det framtida äldreboendet i Hagastaden har blivit försenat, från 2022 till 2025. Det kunde Mitt i Vasastan berätta i veckan.

”Inget annat än en skandal”

Tanken var att äldreboendet skulle kompensera för det nedlagda Vasen på Kadettgatan. Men när boendet försenas innebär det att Vasastan får vänta i ytterligare tre år på de extra platserna.

Erik Slottner (KD) är vice ordförande i äldrenämnden. Han kallar beskedet för en ”skandal”. 

– När Vasen lades ner hänvisades till det nya boendet i Hagastaden 2022, att det nu försenas så många år en inget annat än en skandal och ett svek mot stadens äldre, säger han i en kommentar till Mitt i. 

Lång byggprocess

En byggprocess i Stockholm tar vanligtvis sju till åtta år. Enligt Micasa, som ska uppföra det nya äldreboendet i Hagastaden, är det orealistiskt att tro att bygget står klart 2022.

”Självklart är det tråkigt med förseningar”

Men det är stadens ansvar att se till att boendet står på plats i tid, säger Erik Slottner.

– Om Micasa gör en markansökan inom kort och fattar ett inriktningsbeslut behöver inte ett sådant ärende alls ta särskilt lång tid och ett nytt äldreboende kan stå klart inom några år, säger han.

Äldreborgarrådet svarar

Clara Lindblom (V), äldreborgarråd, menar att problemet är ett arv från den tidigare majoriteten.

– När jag tog över som äldreborgarråd hade Stockholms stad inte  byggt ett enda nytt vård- och omsorgsboende sedan början av 2000-talet. Nu har vi en plan för att bygga 37 nya vård- och omsorgsboenden till 2040 och det behövs. Självklart är det tråkigt med förseningar men vi ska jobba så snabbt vi kan för att få de nya planerade boendena på plats, säger hon.