ANNONS

Försenade modulbostäderna börjar byggas

Modulbostäderna i Jordbro börjar byggas i höst. (Till höger modulbostäder i Brandbergen.)
Modulbostäderna i Jordbro börjar byggas i höst. (Till höger modulbostäder i Brandbergen.)
Arkivfoto: Modulbostäder i Brandbergen.
Arkivfoto: Modulbostäder i Brandbergen.
Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge.
Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge.
De försenade 54 modulbostäderna vid Blockstensvägen i Jordbro, väntas börja byggas i höst. Detta säger nu Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, till Mitt i.
ANNONS

– Tanken är att Blockstensvägens modulbostäder ska komma igång i höst, säger han till Mitt i.

Ett tiotal grannar har överklagat modulbostäderna i Jordbro till såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen, och i juli klagade man även till mark- och miljööverdomstolen.

De 54 modulbostäderna är det andra kvarteret som Haninge kommun bygger inom sin boendeplan för nyanlända.

Rädda för värdesminskning

Motståndet mot modulbostäderna i Haninge har varit högljutt på sina håll.

Bland grannarna som överklagat modulhuskvarteret i Jordbro finns SD-fritidspolitikern Johnny Hedström som i hårda ordalag sa såhär om planerna till Mitt i januari:

– Detta handlar om att våra politiker beslutar om att förlägga modulbostäder så långt ifrån sig själva de kan. Det är våra bostäder som sjunker i värde genom modulbostäderna, inte deras.

Mark- och miljööverdomstolen fick in överklagandena från grannarna 13 juli.

ANNONS

Trots att domstolen vanligtvis avgör dessa mål inom två månader, har man ännu inte beslutat om prövningstillstånd.

Men Göran Svensson tror att allt är klart för byggstart.

Slarvades kring överklagandena

– Den senaste informationen jag fått från förvaltningen är att allt nu ska vara klart för att börja bygga i höst. Det skulle förvåna mig om mark- och miljööverdomstolen tog upp målet, säger han.

Modulbostäderna skulle börja byggas senast våren 2018, men kommunslarv kring registreringen av överklagandena och överklagandena i sig har försenat processen.

Fakta

Modulbostäder som byggs enligt plan

Handen: Häggvägen (skogsområdet söder om Örnens väg). Cirka 60 bostäder. Enda området i Haninges modulbostadsplan som hittills är byggt.

Jordbro, två områden: Blockstensvägen/Lerstensvägen: 54 bostäder. Skulle byggas senast i vår och då bli det andra modulbostadsområdet i Haninge. Ängen vid Södra Jordbrovägen/Jordbro gravfälts och Gullringskärrets parkering: Cirka 65 bostäder. Projektet är senarelagt till tidigast 2019.

Vendelsömalm, två områden: Vendelsömalmsvägen-Lisebergsvägen: Cirka 30 bostäder. Skulle enligt planerna byggas våren 2018, men väntas nu börja byggas hösten 2018. Tyrestavägen/Brandbergsleden: Cirka 30 bostäder, byggs enbart för ungdomar och inte för nyanlända inom mottagningen. Skulle enligt planerna börja byggas våren 2018, men väntas nu börja byggas hösten 2018.

Tungelsta: Hammarbovägens grusplan. Cirka 50 bostäder. Skulle enligt planeringen börja byggas i vår, men projektet har prioriterats ned i takt med att flyktingtrycket minskat. Har nu en oklar tidsplan.

Källa: Haninge kommun/stadsbyggnadsnämnden