ANNONS

Minst ett års försening för IES i Vallentuna – F–9-skola möjlig

kollage ies+paris
Enligt Parisa Liljestrand finns efterfrågan på en F–9-skola när IES kommer till Vallentuna.
Planerna på att öppna Engelska skolan i Vallentuna är minst ett år försenade.
ANNONS

I eftermiddags kom besked från Internationella Engelska skolan, IES, att de inte kommer att öppna någon skola i Vallentuna 2020.

– Vi för samtal med kommunen med avsikten att öppna en större skola för årskurs F–9 om det går att hitta passande lokaler, säger Jonathan Howell, presschef på IES.

– Vi har ju inget beslut om någon skola eller plats där de ska öppna. Utan vi hade ett förslag och av olika orsaker blev det inte så. Sedan dess har vi fört samtal om möjligheten för IES att öppna i Vallentuna, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M.

Diskussionen har hittills handlat om en 6–9-skola. Men enligt Parisa Liljestrand har efterfrågan på en skola även för de lägre årskurserna varit stor.

Frågan är nu om det ens är realistiskt att IES öppnar 2021. Jonathan Howell pratar om en försening på ”minst ett år”.

IES pressar Vallentuna om skolpeng

Vad är viktigast för kommunen, att det går fort eller villkoren?

– Det är varken eller, svarar Parisa Liljestrand. Det är viktigt att de hittar en verksamhet som kan fungera för dem när det gäller storlek och  årskurser. Det har varit tal om 6–9, 4–9 och det finns förfrågningar från Vallentunabor om att det ska starta från F-klass. Men det är inget kommunen är inblandade i.

ANNONS

Enligt vad IES sa till Mitt i Vallentuna tidigare i höstas är det dyrare att bygga en nya skola än vad skolpengen ger utrymme för.

Hur stora utsikter är det att kommunen höjer skolpengen?

– Det kan inte jag uttala mig om. Vi har precis påbörjat budgetarbetet i alliansen. Det är ett stort pussel som ska läggas och budgeten presenteras först i juni, säger hon. 

Tanken är fortfarande att fastighetsbolaget Nystad ska bygga skolan.

– Vi har en bra dialog med dem och arbetar tillsammans för att förverkliga skolan, säger Jonathan Howell