ANNONS

Lennart less på förseningarna

Lennart Eliasson har tågpendlat från och till Kungsängen i 33 år.
Lennart Eliasson har tågpendlat från och till Kungsängen i 33 år.
Mitt i träffade tågpendlare i Solna och Sundbyberg för att höra deras åsikter om pendeltågsproblemen. "Jag brukar inte klaga på trafiken, men det har inte varit bra i höst", säger Lennart Eliasson som tågpendlat i 33 år.
ANNONS

I höst har det varit rejäl kris i pendeltågstrafiken i Stockholms län. Tåg som kommit i tid har nästan varit ovanligare än de försenade tågen.

I måndags hölls en presskonferens där SL lyfte problemen med pendeltågen.

– En av de värsta perioderna på mycket länge, sa trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) då.

Han fick medhåll av trafikförvaltningschefen, tillika SL:s vd, Caroline Ottosson.

– Det är helt oacceptabelt det som har varit. Särskilt senaste veckan där vi ser brister i järnvägen i kombination med korta tåg. Det är ingen bra ekvation och det är jag den första att hålla med resenärerna om.

Tågpendlat i 33 år

Problemet har varit påtagligt på Solnas och Sundbybergs tågperronger. Lennart Eliasson har tågpendlat från Kungsängen till Sundbyberg och Älvsjö i 33 år och har märkt att det blivit värre.

– Jag brukar inte klaga på trafiken, men det har inte varit bra i höst. Förseningarna är kännbara. Jag tänker att det kommer bli bättre när allt byggande är klart. Det brukar inte vara så här illa, säger Lennart Eliasson, som har turen att ha flextid på sitt jobb.

ANNONS

En annan som vanligtvis pendlar till Älvsjö, men som åkte fel den här dagen, är Barbro Lindqvist.

– Det är många obehöriga på spåret. Tågen kommer, men inte i tid. I Älvsjö har vi tur som har två spår att välja mellan.

Barbro Lindqvist hoppade på fel tåg och hamnade i Sundbyberg, på grund av stressen. Foto: Jonas Palm

Problem med Skip Stop för Solnapendlare

I Solna träffar vi på Åsa från Norrviken. Det är en av stationerna som har halverad trafik, så kallat ”skip stop”, under rusningstid. När pendeltåget åkte vidare mot Märsta fick hon stå kvar på perrongen denna gången.

– Det har blivit försämrat med det nya systemet. Jag får stå kvar och vänta på nästa tåg. Det går tåg ganska ofta till Norrviken ändå, men det är lite synd när man vet att det passerar.

En som däremot inte känner att förseningarna varit något problem är Uppsalabon Tim Josefsson, som jobbar i Kista och tågpendlar till Solna.

Tim Josefsson har pendlat från Uppsala till Solna i ett år. Foto: Jonas Palm

– Jag känner egentligen inte att det har varit några bekymmer att pendla i år. Det var en massa förseningar när de bytte till de nya pendeltågslinjerna, men jag tror inte att det är så mycket svårare att pendla i år än förra året. Jag står och är arg på perrongen när det väl är förseningar, men det lägger sig fort, säger Tim Josefsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.