Sommaren går mot sitt slut och det är något höstiga vindar som blåser över Dalarö. För många skärgårdsverksamheter är det dags att summera säsongen.
– Rent känslomässigt har det varit stor skillnad från i fjol – det har varit mycket bättre. Det är nog delvis för att inflationen sett lite bättre ut. Folk har kanske mer framtidstro när Riksbanken sänker räntan. Det har heller inte regnat så mycket och det har varit varmt, säger Lars Eideklint, ägare av Tullhuset restaurang och bar.
Lars Eideklint, ägare av Tullhuset restaurang och bar, tycker att årets säsong varit betydligt bättre än i fjol.
Anna Ludvigsson
Skärgårdsstiftelsen har inga exakta besökssiffror förrän senare i höst.
– Generellt synkar hur besökare rör sig i skärgården totalt med vädret. Och det har blivit mer och mer väderkänsligt för de svenska besökarna. Men sedan vet jag att det är fler utländska besökare som hittar till skärgården i dag än för några år sedan, säger Ulrika Palmblad-Wennergren, stiftelsens kommunikationschef.
Parkering ställer till det
Lars Eideklint upplever ett liknande mönster.
– Kvällstid är det nästan bara utländska turister på uteserveringen. Det är tyskar, finländare, holländare och fransmän.
Men han tror att turisterna skulle vara fler om det fanns fler hotell – och om inte parkeringen på Dalarö var "katastrofal". Som exempel kan man på sommaren parkera en timme med p-skiva på torget.
– Parkeringseländet behövs lösas. Det har varit klagomål i flera år. Nu byggs det också fler bostäder. Det skulle vara fler besökare här om man kunde parkera bilen, säger Christer Jonsson, som driver vandrarhemmet Lotsen och en dykverksamhet.
Christer Jonsson driver vandrarhemmet Lotsen och en dykverksamhet. Bakom vandrarhemmet finns kommunens småbåtshamn, men enligt Christer Jonsson får den få besökare.
Anna Ludvigsson
Färre båtar ute
I Askfatshamnen har det varit full fart, enligt gästhamnschef Lars-Olof Landin. Han har drivit hamnen varje sommar sedan 2011.
– Sommaren har varit bra efter en ruskigt dålig sommar förra året.
2011 hade de 1 200 övernattningar i bil och båt, i år rör det sig upp mot 2000 – varav drygt 25 procent är internationella besökare.
Lars-Olof Landin ser särskilt att det är färre motorbåtar, något han tror kan bero på bränslekostnader. "Det är färre båtar ute, men det påverkar inte oss för vi är en populär hamn. Många hittar hit när det är lite sämre väder för man ligger lite skyddat.", säger han.
Anna Ludvigsson
Ställplatserna för bilar har varit fulla nästan varje dag. Carsten och Susanne Spräner från Tyskland står intill kanalen med sin husbil. De har rest runt i Sverige i fyra veckor och har varit på Dalarö en vecka.
– Vi skulle egentligen bara hit en natt för att man får tvätta gratis men det har varit så fint att vi blev kvar längre, säger Carsten.
– Vi gillar hamnar. Och naturen och vattnet här är fantastiskt.
Susanne och Carsten Spräner bor i husbilen halva året och andra halvan på en båt i Karibien. De tycker läget på Dalarö är perfekt.
Anna Ludvigsson
Även på öarna längre ut berättar flera företagare att det varit en bättre säsong. Ornö Skärgårdshotell har öppet året runt men under stora delar av sommaren har de haft full beläggning.
– Men man märker att det är lite tomt på båtfolk, säger Marie Huss, administrativt ansvarig på hotellet, något hon tror kan bero på bränslekostnader.
Oscar Strömdahl är delägare i Ornö Brödbod & Deli och driver den för första året, tycker att sommaren varit över förväntan.
– Vi har blivit väl emottagna. Jag tror det är för att vi har stuckit ut och gjort det där lilla extra i skärgården som man kanske inte förväntar sig. Det har även varit många utländska turister, särskilt holländare och tyskar.
Oscar Strömdahl och Claes Bilock driver Ornö Brödbod och Deli för första året och det har varit över förväntan. En faktor tror de är att de haft tur med vädret med få regndagar.
Oscar Strömdahl
Båttidtabeller försvårar
Stefan Guldstrand, vd på Utö Värdshus, beskriver årets sommar som en "mellansäsong" med en besöksdipp i mitten när vädret var lite sämre. Han tror att ekonomin är en faktor i att det sett ut så.
– Folk chansar inte på att åka ut om det kostar en tusenlapp. Vi fortsätter jobba hårt för att SL-biljetter ska gälla även på sommaren.
Även han ser att det är färre båtbesökare som kommer till ön, något som började redan i fjol, med höga bränslekostnader och dyra huslån. "Det är nog många båtar som sålts det senaste året."
Maria Nykvist
Han ser att antalet utländska besökare till Utö växer sakta – det är svårt att nå ut och svårt för besökare att hitta hit. En anledning tror han är att det är svårt att hitta rätt i båttidtabeller.
– Att få fler besökare hit är en svår nöt att knäcka, men däri ligger nog mycket, säger Stefan Guldstrand.
Skärgårdsstiftelsen ser ett liknande mönster, att många inte hittar så långt ut i skärgården.
– Vi behöver bli bättre på att guida de utländska besökarna längre ut och nå ut med hur man kan ta sig längre via land till båten. För i princip hittar alla bara till Vaxholm och möjligen till Grinda, säger Ulrika Palmblad-Wennergren.
Ser över parkeringen
– Jag är väl medveten om att det finns mycket att göra gällande parkering i kommunen – inte minst på Dalarö, säger Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, om kritiken.
Enligt honom är parkeringar en prioriterad fråga för den politiska ledningen.
– Under hösten kommer vi se över samtliga parkeringsregleringar i kommunen. Dalarö kommer att vara ett prioriterat område just för att vi vill att fler besökare ska hitta dit under sommaren, säger han.
Fredrik Hjerling
Vill få bättre båttrafik
Utvärderingen ska vara klar i oktober eller november. Martin Strömvall lyfter att de vill förbättra läget för företagarna även på andra sätt.
– Det är avgörande för att fler ska besöka Dalarö, säger han.
Hur arbetar kommunen generellt för att öka antalet besökare till Haninges skärgård?
– Vi marknadsför destinationerna på vår hemsida och ser över hur man ska kunna ta sig till Dalarö enklare med bil. Vi är även väldigt aktiva i frågan om att få bättre båttrafik till skärgården, både gentemot regionen och Waxholmsbolaget. Jag tror att en viktig del i det här är att vi får förbättrade båtförbindelser, säger Martin Strömvall.
Han känner igen de svårigheter som flera företagare, och Skärgårdsstiftelsen, lyfter kring att det är svårt och krångligt för utländska besökare att hitta ut till öarna.
– En sak som vi har tagit upp är att informationen ofta är på svenska. Är man från Tyskland och ska ta sig från Dalarö till Utö så är det inte helt enkelt. Vi ligger på för att få fram fler skyltar om hur man tar sig dit och på flera språk, säger han.
I år har restaurangen öppnat igen på Ornö skärgårdshotell efter ett uppehåll i fjol. "Uteserveringen har använts mycket" säger Marie Huss som är administrativt ansvarig på hotellet.
Ornö Skärgårdshotell