Forskare och längdåkare hyllas på kvinnodagen

kvinnodagen Sundbyberg 2019
Sara Backman vill att kvinnorna i hemtjänsten ska få mer uppmärksamhet och beröm.
I dag firas internationella kvinnodagen.
Mitt i tog reda på vilka kvinnor som ni Sundbybergsbor tycker är värda lite extra uppmärksamhet och beröm dagen till ära.

Vilken kvinna vill du hylla på årets internationella kvinnodag?

kvinnodagen Sundbyberg 2019

Lena Vinberg vill hylla kvinnliga forskare. Foto: Maria Lilja

Lena Vinberg:

– Åsa Nilsonne, författare och psykologiprofessor, för att hon har så mycket klokskap. Och hjärnforskaren Katarina Gospic. De har bägge visat hur långt man kan gå som kvinna även inom forskning-och utbildningsvärlden, där det fortfarande är mycket av ett gubbvälde. Och Marie Curie – ja egentligen alla kvinnliga forskare som jag är säker på har behövt ta en hel del skit för att ta sig dit där de är i dag.

kvinnodagen Sundbyberg 2019

Biniyam Arefayene vill hylla sin fru. Foto: Maria Lilja

Biniyam Arefayene:

– Min fru Hanna! Hon hjälper mig och pressar mig varje dag till att bli bättre inom allt jag gör och till att fortsätta att kämpa på. Vi har varit gifta i åtta år.

kvinnodagen Sundbyberg 2019

Sara Backman vill hylla alla kvinnor som sliter i hemtjänsten. Foto: Maria Lilja

Sara Backman:

– Alla kvinnor inom hemtjänsten. Jag själv jobbar extra där och orkar med jobbet just på grund av att det är ett extrajobb. De som jobbar heltid jobbar hårt med ett väldigt viktigt jobb. De förtjänar mer cred och mer betalt för att de orkar med sitt tunga jobb.

kvinnodagen Sundbyberg 2019

Illona Lukacs vill hylla längdåkaren Frida Karlsson och alla ensamstående mammor. Foto: Maria Lilja

Illona Lukacs:

– Frida Karlsson som kom på andra plats i VM i längdåkning. Det var så överraskande och att hon åkte om alla kända skidåkare var verkligen en prestation. Och så vill jag hylla alla de tusentals mammor som jobbar på och gör sitt bästa  i det tysta. Ensamstående mammor är riktiga hjältar som kämpar på, de är alla värda mer uppmärksamhet.