Min lokala hjälte

Forskare: Nackas dyraste fastighet för dyr

Danmarks holme har varit till salu i snart 400 dagar, för en prislapp på 65 miljoner kronor.
Danmarks holme har varit till salu i snart 400 dagar, för en prislapp på 65 miljoner kronor.
Rickard Engström, bostadsforskare, tror att ägaren till Danmarks holme måste gå ned i pris för att få ö-fastigheten såld.
Rickard Engström, bostadsforskare, tror att ägaren till Danmarks holme måste gå ned i pris för att få ö-fastigheten såld.
Danmarks holme, ö-fastigheten i Nacka, är efter drygt ett år fortfarande inte såld.

Ön är Sveriges dyraste fastighet till salu på bostadssajten Hemnet.

För dyr tycker en bostadsforskare.

”Att priset helt klart är för högt kan vi nog vara överens om med tanke på tiden på internet”, skriver Rickard Engström, bostadsforskare, i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i.

Danmarks holme är den nära 10 000 kvadratmeter stora sjöfastigheten på Nacksidan i inloppet till Stockholm som i veckan hade legat ute till försäljning på Hemnets bostadssajt i nära 400 dagar.

Fastigheten, som enligt annonsen förutom en boarea på 350 kvadratmeter har en egen fårfamilj som betar på ägorna, bjuds ut för 65 miljoner kronor och är därmed den dyraste fastigheten som är ute till salu på Hemnet. Närmast i pris kommer en skogsfastighet i Västsverige, och en spektakulär niorumsvåning i Gamla stan i Stockholm, båda med utropspriset 60 miljoner.

Bostadsforskaren Rickard Engström säger att det är svårt att värdera fastigheter som Danmarks holme.

”De objekt som är ute nu i högre prisklassen i Nacka är strandtomter för bostadsändamål. Detta objekt (Danmarks holme) ser jag mer som en fastighet för fritidsändamål.”

Engström bedömer att skaran personer som kan vara intresserade av att köpa Danmarks holme är högst begränsad, kanske maximalt tio till 20 personer, och då personer som är verksamma i finans-, it- eller spelbranschen.

Han tror att säljaren måste gå ned i pris för att få ön såld:

”Att priset helt klart är för högt kan vi nog vara överens om med tanke på tiden på internet”, skriver Rickard Engström till Mitt i.

”Vi ser dessutom relativt små bostadsytor som kräver underhåll samt 17 hektar vatten som i relation till priset har ett ringa värde. Vi ser relativt mycket insyn från båttrafiken. Här krävs båtförbindelse och det saknas vatten och avlopp och el. Byggnaderna har ett historiskt värde men ett relativt lågt värde i övrigt”, skriver Engström.