Välj ditt område

Forskare: ”Det är ett växande problem”

Nyheter Att män dominerar centrum i en del områden är ett växande problem menar forskare.
I Järva hoppas politiker att aktiviteter ska locka kvinnor till centrum.

– Det har blivit ett växande problem, att män dominerar offentliga rum i en del områden och kvinnor pressas tillbaka, säger Astrid Schlytter, forskare och docent vid Stockholms universitet.

Hon menar att det handlar om social kontroll i offentliga rummen som tar sig ett annat uttryck nu än vad det gjort tidigare.

– Skillnaden nu är att det inte längre bara är familjen eller släkten som kontrollerar kvinnor och flickor. Nu är det hela områden som utövar social kontroll över kvinnor.

Parallella samhällen i samhället

En orsak, enligt henne, är att fler grupper lever isolerade från varandra och att det uppstår parallella samhällen i samhället, där äldre kulturer med gamla värderingar råder. Personer som annars kanske ­inte skulle gå efter till exempel hedersvärderingarna gör det eftersom de upplever ett tryck från närområdet.

– Politiker vet om att de här problemen finns och måste tillsammans med lokala aktörer ta ansvar, man kan inte lägga ansvaret på de enskilda kvinnorna och flickorna.

Zeliha Dagli var kritisk – tvingades flytta

Mia Päärni (S) ordförande i Rinkeby-Kist stadsdelsnämnd känner till problemen.

– Jag upplever också att män dominerar i den offentliga miljön. Det tror jag de flesta gör som är verksamma i dessa områden.

Vad kan ni göra för att öka kvinnors närvaro i offentliga rummen?

– Jag har inte något bra svar på det. Jag hoppas nu på att våra Community center, där flera verksamheter möts under samma tak, ska kunna ha aktiviteter som lockar kvinnor att delta.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Ygeman om djurpolisen: ”Lägger sig inte i”

Insändare

KD: ”Orimlig kostnad för parksanering”

Nyheter

Ny sport håller hov i Tyresö

Brott

18-åring nekar till mord på jämnårig

Nyheter

Trångt vid Ljusteröfärja – polis stoppar bråk

Nöje

Karta: Här finns din närmsta midsommarstång