De har forskat om snabbmat och (o)lycka

Gymnasieeleverna Simon Callenberg och Alexander Rosenberg
Simon Callenberg och Alexander Rosenberg testade om snabbmat gör dig olycklig. Svaret: nej
Gymnasieeleverna Simon Callenberg och Alexander Rosenberg har studerat om snabbmat gör dig olycklig. De presenterar på fredag resultaten inför en forskningspanel och 60 elever från Sverige, Finland, Estland och Lettland.
– Lite smånervöst, säger Simon Callenberg.

Tibble Gymnasium arrangerar under veckan vetenskapskonferensen NB Youth Science Conference för gymnasieelever från de nordiska och baltiska länderna. Det är första gången som Tibble gymnasium håller i värdskapet.

– Förra året var konferensen i Estland. Detta är ett projekt som vuxit fram i Estland och blivit större och större. Från och med i år har projektet från stöd från EU Nord plus, berättar Malin Eklöw, kommunikationsansvarig på Tibble Gymnasium.

Kända forskare i panelen

60 elever deltar i vetenskapskonferensen, varav 40 stycken kommer från Estland, Lettland och Finland. Torsdag och fredag presenterar eleverna sina gymnasiearbeten och forskningsresultat inför en panel av kända forskare och alla deltagande elever.

– Det som är unikt är att det är så pass professionellt forum som eleverna får möjlighet att presentera sitt arbete för, säger Malin Eklöw.

Får göra 5-minuterspitch

Simon Callenberg och Alexander Rosenberg får då fem minuter på sig att berätta om sitt snabbmatstest. De har försökt upprepa en tidigare forskningsstudie, som hade kopplat snabbmat till stressreaktioner.

– Bara du ser snabbmatssymboler så känner du dig lite lite mer stressad, förklarar Simon Callenberg.

”Bara du ser snabbmatssymboler så känner du dig lite lite mer stressad”

Simon Callenberg om starthypotesen

Inte olyckligare av snabbmat?

Deras examensarbete är skrivet på engelska och har den långa titeln ”The evolution of the fast food industry has contributed to stress and a lack of ability to savor pleasurable events in life”. Simon och Alexander valde för sin studie ut 60 elever på skolan, lika många killar och tjejer, som delades upp i två testgrupper. Den ena gruppen fick se bilder på snabbmat och den andra gruppen en kopp kaffe i keramik, en hamburgare på en porslinstallrik och massor av vackra landskapsbilder. Resultat blev inte alls som förväntat, berättar Simon Callenberg.

– Det vi kom fram till var att det fanns egentligen ingen koppling till att snabbmatsbilderna gjorde att man rankande sig mindre lycklig.

Har en ny hypotes

Killarna, som båda går tredje året på samhällslinjen inriktad mot beteendevetenskap, kommer vid presentationen berätta om vad som kan ha gjort att deras resultat blev så radikalt annorlunda än den tidigare studien.

Simon Callenberg pekar på att deras deltagare var yngre. En hypotes är att yngre människor kanske inte har samma negativa referenser kring snabbmat och upplever mer social samvaro när de hänger på gatuköket med kompisarna.

– Det har varit jättelärorikt att skriva en uppsats på det här sättet och gå så djupt in i ett ämne. Vi har arbetat med det här under två läsår, berättar Simon Callenberg, som nu ser fram emot att höra om alla andra elevers upptäckter.

Fakta

Forskarpanelen som eleverna presenterar inför

Här är de fyra forskare som eleverna på engelska ska presentera sina projektarbeten och forskningsresultat för:

 

Pino Pilotti, professor emeritus organisk kemi, Stockholms universitet, före detta chef inom Pharmacia Biotech och ledande forskar inom Biotage

 Agneta Norén, fil dir, senior forskare, Biokemi och biofysik, Arrheniuslaboratorierna (naturvetenskap) Stockholms universitet. Chef forskarskolan för gymnasieelever på Stockholms universitet.

Håkan Salwén,  docent, praktisk filosofi, Stockholms universitet och lektor på Tibble Gymnasium.

 Niklas Ericsson,  fil. dr i Historia, Stockholms universitet

Källa: Tibble Gymnasium