ANNONS

Forskning på Danderyds sjukhus avslöjar e-ciggens risker

Danderyds sjukhus forskar om e-cigarett.
Stor ökning av användandet av e-cigg bland unga.
E-ciggen tog tobaksmarknaden med storm och många e-cigarettrökare tror att den är ofarlig jämfört med vanliga cigaretter. Så är det inte och det forskar nu Danderyds sjukhus på att bevisa.
ANNONS

E-cigaretter ökar drastiskt bland unga. Detta ser Danderyds sjukhus som oroande då e-ciggen dels är en inkörsport till nikotinberoende och dels ökar riskerna för både hjärt-kärlsjukdomar och sannolikt cancer.

Danderyds sjukhus forskning på e-cigaretten är relativ världsunik.

Forskningsresultaten visar att e-cigaretter är långt ifrån ofarliga som många trott. Nu möts också tobaksbolagens marknadsföring mot unga med skarp kritik från USA där man har sett en omfattande ökning av lungskador efter användning av e-ciggen.

Över 2000 personer har fått permanenta lungskador och nära 60 personer har dött på grund av e-cigarettbruk.

Sista ciggen på uteserveringen

Bland de första att studera risker

Vi var väldigt tidigt ute med att göra experimentella studier på människa, så vi har blivit relativt etablerade, säger docent Magnus Lundbäck som driver forskningen på Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Det vi har sett så här långt är att e-cigaretter med nikotin ger tecken på akut kärlskada och tillfälligt ökad kärlstyvhet. Ökad kärlstyvhet är kopplat till ökad risk för både hjärtinfarkt och stroke, fortsätter Magnus Lundbäck.

Ökad risk för både hjärtinfarkt och stroke

ANNONS

Magnus Lundbäck, docent Danderyds sjukhus

Forskningen går ut på att bland annat titta på hur reagerar med e-cigarettånga.

– Då såg vi bland annat DNA-skador och försämrad funktion på cellerna. E-cigaretter ger alltså påverkan på cellnivå. Vi analyserade också e-cigarettångan i samarbete med FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) som visade att e-cigarettaerosolen innehåller ämnen som är både cancerframkallande och ger ökad inflammation, säger han.

Så sent som i januari i år gick Danderyds sjukhus ut med information i Dagens Medicin för att uppmärksamma svensk sjukvård om e-cigarett och lungskada. Det finns risker för att detta kan missas i Sverige enligt sjukhuset.

USA har redan förbjudit smaktillsatser till e-ciggen. Där har användandet bland skolungdomar med än dubblerats på två år.

Ny studie: E-cigaretter inte helt ofarliga

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.