ANNONS

Sexbrottsmisstänkt barnskötare misshandlad

Södertörns tingsrätt
Den misstänkte blev misshandlad på sin hemadress efter att han släpptes av Södertörns tingsrätt.
Den misstänkte barnskötaren misshandlades efter han sattes på fri fot av tingsrätten.
Hans namn hade då publicerats på olika nätsidor och i sociala medier.
Botkyrka kommun valde på sin hemsida att berätta vilken förskola mannen jobbat på med hänvisning till Botkyrkabornas oro.
ANNONS

Mannen som är misstänkt för flera sexualbrott mot barn, vilka han erkänt, häktades i fredags av Svea hovrätt. Detta efter att åklagaren överklagade tingsrättens beslut att inte hålla mannen frihetsberövad under polisutredningen.

Polisen: ”Fick vissa skador”

Dagen efter att tingsrätten släppte mannen blev han misshandlad på hemadressen. Enligt Svea hovrätt var dock mannen på plats vid hovrättsförhandlingarna på fredagen. Enligt polisen rör det sig om en misshandel av normalgraden.

– Han fick vissa skador, säger utredaren Peter Eriksson på Stockholmspolisen.

Kommunen: ”Ville begränsa oron”

Den misstänktes namn hade då publicerats i sociala medier och på nätsidor. Botkyrka kommun publicerade inte namn, men gick ut med på vilken förskola den anställde arbetade.

– Vi gjorde det för att begränsa oron. Vi har 4 500 barn på våra förskolor. Sedan går det att diskutera i efterhand, men det var för att inte fler personal, barn och vårdnadshavare skulle omfattas av oron, säger Sara Dahl verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka kommun.

”Hade erkänt”

Kommunen tog beslutet att gå ut med förskolans namn efter häktningsförhandlingarna i tingsrätten på onsdagen.

– Personen hade då erkänt brotten. Andra vårdnadshavare och personal kan då vara tryggare i att det här inte hänt på deras förskola.

Sara Dahl berättar att hon känner till att den misstänkte blivit misshandlad.

– Informationen om vem det handlar om är en offentlig handling. Det finns de som är duktiga på att ta fram det och sprida det ändå. Hade inte vi gått ut med det så hade det spridits i alla fall, säger Sara Dahl.

ANNONS

Peter Eriksson på Stockholmspolisen menar att frågan om publicering är svår för kommuner att hantera.

– Jag har utrett fall som gäller sexuella övergrepp på förskolor tidigare. Hur kommunen än gör så får man kritik. Publicerar kommunen inte, så blir föräldrar upprörda för det också. Med sociala medier i dag sprids ändå olika uppgifter blixtsnabbt, säger han.

Fakta

Detta har hänt

25-26 januari: Mannen anhålls. Han jobbade som barnskötare på en förskola i Botkyrka. Han misstänks för flera fall av kränkande fotografering mot barn, ett fall av grovt sexövergrepp mot barn på förskolan samt för grovt barnpornografibrott i hemmet.

27 januari: Botkyrka kommun får information från polisen om mannen.

29 januari: Allmänheten får veta vad som hänt via kommunens hemsida och Mitt i:s bevakning.

29 januari: Mannen begärs häktad, men Södertörns tingsrätt beslutar att det inte finns skäl för häktning och mannen släpps på fri fot.

31 januari: Hovrätten upphäver tingsrättens beslut efter att åklagaren överklagat. Mannen häktades på fredagseftermiddagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.