Beslut: Förskola evakueras omgående – trots protesterna

Uddens förskola
Förra veckan mötte föräldrarna nämndens ordförande Anna Lasses (C) vid Uddens entré.
Vattenläckan på Uddens förskola gör att samtliga 50 barn ska evakueras omgående. Det har politikerna i barn- och förskolenämnden beslutat. Evakueringen drivs igenom trots protester.

Som Mitt i har rapporterat upptäcktes tidigare i vår en vattenskada på en av de två avdelningarna på Uddens förskola intill Arenastaden i Solna. Vattenskadan fick barn- och utbildningsförvaltningen att hastigt föreslå en evakuering följt av permanent flytt till Hagalundsskolan cirka en kilometer bort, där Fyrklöverns förskola redan har verksamhet. Föräldrar och personal på Udden togs på sängen av beskedet och efter kritik mot de snabba turerna bestämde sig politikerna i barn- och förskolenämnden för att lägga den permanenta flytten på is. I stället har nämnden nu beslutat att de 50 barnen på Uddens förskola från den 13 maj tillfälligt ska evakueras till Hagalundsskolan, medan vattenskadan lagas. Under tiden ska en eventuell permanent flytt utredas mer noggrant av förvaltningen.

– Det är jätteviktigt att föräldrarna är med i dialogen kring hur vi ska göra på lång sikt och det kommer de att få vara, säger nämndens ordförande Anna Lasses (C).

Eget alternativ

Till nämndens sammanträde i veckan hade föräldrarna och personalen lämnat in ett eget förslag: Att i stället för evakuering samla båda förskolans barngrupper på en avdelning medan vattenskadan lagas.

”Fördelen med att slå ihop grupperna kortsiktigt är att vi tar hänsyn till barnen, deras trygghet och säkerhet till skillnad från förslaget att tvinga in dem i okända lokaler med ett 100-tal andra barn och vuxna”, skriver föräldrar och personal bland annat.

Men förslaget fick alltså inget gehör hos den blågröna majoriteten. Även Socialdemokraterna sa ja till evakuering, men vill att nämnden på sitt sammanträde i juni får en lägesuppdatering om hur renoveringen av vattenskadan går – det för att i god tid kunna ha en dialog med föräldrar om en en lämplig placering av barnen inför höstterminen om det visar sig att renoveringen drar ut på tiden.

Bara Vänsterpartiet ville gå på föräldrarna och personalens linje:

– Vi tycker att man borde försöka testa att lösa det med en sammanslagning i befintliga lokaler, med tillägget att göra evakueringen om det visar sig att sammanslagningen inte går att göra på ett säkert och hälsosamt sätt, säger Krister Collin (V).

Vi ser ett värde i att behålla våra små förskoleenheter

Krister Collin (V)

V vill inte heller att förvaltningen alls ska utreda en permanent flytt, partiet vill i stället se över hur bristerna i Uddens nuvarande lokaler kan åtgärdas.

– Vi har inte fokuset på en permanent flytt utan på hur lokalerna kan göras ändamålsenliga. Vi ser ett värde i att behålla våra små förskoleenheter, säger Krister Collin.