Milots förskola firade Finlands 100-årsdag

Barnen på de två finskspråkiga avdelningarna har jobbat med Finland som tema i ett halvår.
Barnen på de två finskspråkiga avdelningarna har jobbat med Finland som tema i ett halvår.
10 procent av Sundbybergsborna har finska rötter och firar lite extra denna vecka. Finland fyller nämligen 100 år, vilket uppmärksammas stort, inte minst på Milots finskspråkiga förskola där det igår dukades upp till finskt kalas.

70 000 barn från Finland kom till Sverige under andra världskriget. En del blev kvar i Sverige och i Sundbyberg. På 1960-70-talet åkte också Marabou, som då låg i Sundbyberg, på värvningsresor till Finland.

I dag har 9,3 procent av befolkningen i kommunen finsk anknytning enligt statistik från SCB.

Sundbyberg är också ett finskt förvaltningsområde vilket innebär att de finskspråkiga invånarna har vissa lagstadgade språkliga rättigheter så som rätt att använda sitt modersmål i offentliga sammanhang, bland annat inför myndigheter och domstolar.

Därmed finns det många anledningar till att Finlands 100-årsdag firades stort igår.

Tema Finland i ett halvår

På Milots förskola finns två finskspråkiga avdelningar med totalt 27 barn. I ett halvår har de jobbat med Finland som tema.

Barnen har bland annat målat en stor målning av ett finskt landskap med mycket björkar, översållat med mumintroll vilken avtäcktes under onsdagen.

Hela förskolan bjöds också på en meny bestående av traditionell laxsoppa, karelska piroger, äggsmör och finskt rågbröd. På eftermiddagen kom föräldrar och släktingar för att fika på traditionellt finsk fikabröd.

– Vi har också gjort en stor karta över Finland där barnen fått  limma fast olika bilder som de tagit med hemifrån, det kan vara bilder som handlar om sport, kulturen, maten och annat, säger Ann-mari Fellman, förskollärare.

Stolta över sin kultur

Förskolan följer svenska läroplanen men talar enbart finska med barnen. Därför har det varit extra kul att nu kunna fokusera på den finska kulturen, berättar Ann-mari Fellman.

– Vi försöker lära barnen att vara stolta över att de både kan ha sin svenska kultur och sina finska rötter, och att uppmärksamma att man kan ha två språk här precis som i Finland, säger hon.

Året har betytt mycket för alla Finländare tror Ann-mari Fellman.

– Det har påmint mycket det som mor-och farföräldrar berättat om deras barndom, kriget och kampen. Det betyder väldigt mycket att kunna föra det vidare till barnen. Vi har pratat mycket om att det här är Finlands födelsedag, då Finland föddes, och berättat att det inte är självklart att man har ett eget land, säger hon.

Fakta

Viktiga årtal i Finlands historia

1543: Den första boken någonsin på finska trycks i Gustav Vasas tryckeri på Själagårdsgatan i Stockholm.

1600-talet: Finnar är ett centralt inslag i Stockholms gatubild. Många jobbade som fiskare, med sjöfart eller på byggen.

1809: Sverige förlorar Finland till Ryssland.

1917: Finland blir självständigt.

1925: Idrottstävlingen Finnkampen startar. Vartannat år på stadion.

1939-1944: ”Finlands sak är vår”. Kampanjen mot Sovjets invasion resulterar i 10 000 frivilliga. Utöver detta ställde Sverige upp med bland annat medicinsk hjälp. 70 000 finländska krigsbarn kommer till Sverige för att tas om hand i familjer. Många av dem kom först till Skeppsbron.

Fyra finska krigsbarn på en mottagningsbyrå 1939. Foto: Okänd/Aftonbladet

616 finländska barn anlände med båt till Stockholm 1 februari 1942 efter sju dygn till havs. Foto: Okänd/Aftonbladet

1960-70-talet: Stor arbetskraftsinvandring från Finland. Stora företag som Alfa Laval i Tumba åker på värvningsresa till Finland. Rifa i Tyresö är ett annat företag som får mycket arbetskraft från Finland.

1983: Mark Levengood flyttar till Stockholm.

1998: Svenska företaget Stora och finländska Enso går samman.

2017: Jättebanken Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors.