Förskola i Gröndal letar efter gift i leksakerna

Hur mycket gifter utsätts våra barn för i förskolan?

På kooperativet Matrosen i Gröndal har föräldrarna hittat misstänkta giftfällor i både leksaker och madrasser.

– Det mest skrämmande är att så här ser det ut på de flesta förskolor, säger Sofia Calén som har sin son Alve, 4, på Matrosen.

Förskolan Matrosen nappade på Naturskyddsföreningens kampanj ”Operation giftfri förskola” och genomför en omfattande inventering av madrasser, gosedjur och plastleksaker. Listan över misstänkt giftigt material ska de sedan skicka till Naturskyddsföreningen.

– Sedan gör vi en sammanställning på åtgärdsförslag till politikerna, men även till förskolorna, säger Ylva Grudd, koordinator vid kemikalienätverket på Naturskyddsföreningen.

Varje dag sover småttingarna middag på härligt gosiga madrasser klädda med tygelefanter eller små kaniner, lyckligt ovetande om att det kan vara presumtiva giftfällor. Gammal skumgummi innehåller ofta bromerade flamskyddsmedel och plastöverdragen giftiga ftalater.

De yngsta barnen med mycket kli i tandköttet när mjölktänderna tittar fram tuggar mer än gärna på mjuka plastleksaker. Är leksakerna av äldre modell är risken överhängande att de innehåller mjukgörande ftalater.

– Jag är väldigt intresserad av att försöka minska användningen av kemikalier och gifter, säger Sofia Calén.

Medan mamma pratar om gifter som kan finnas runt omkring leker sonen Alve glatt vidare bland klossar och plastfrukter.

– Vi misstänker att det finns giftigt material här hos oss. Det är ju inget ovanligt utan så här ser det ut på de flesta förskolor. Även om det är förenat med mycket ångest att bli medveten är det betydligt bättre än att bara blunda för problemen. Det är först när man blir medveten som det går att påverka, säger Sofia, som hoppas att många förskolor ska inspireras till att se över sin miljö.

Alve trivs på Matrosen, speciellt när han får leka affär med mamma som har Alves syskon i magen.

Fakta

Detta kan vara farligt för dig:

Gammal skumgummi – ofta impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.

Lekkuddar i skumgummi – innehåller ofta bromerade flamskyddsmedel och plastöverdragen miljöfarliga mjukgörande ftalater.

Mjuka plastleksaker av äldre modell – kan innehålla ftalater.

Plastgolv – kan innehålla PVC.

Leksaker som inte är CE-märkta och gjorda i Kina.

Textilier som inte tvättas före användning.

Källa: Naturskyddsföreningen