Förskola kan bli Årets byggnad

Inte mindre är tre nya hus i Hägersten-Lilje­holmen har gått till final i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2013.

Arkitekterna verkar ha gjort ett bra jobb i stadsdelen, eller så är förklaringen att det byggs så mycket just här.

En av dem som kämpar om titeln är förskolan Sjövikstorget i Liljeholmen som ligger i bottenvåningen i ett vanligt vitt bostadshus – men som ändå sticker ut med sina brandgula fönsterlister. Underfundigt och fantasibejakande, tycker medlemmar i juryn.

– Vi ville göra något ur barnens perspektiv och arkitekten nappade på det också. Varje avdelning har en arkitektonisk touch, med små sittnischer och fönster som sitter på olika höjd. Syftet är dels att det ska se roligt ut, dels att barn är olika långa, berättar Mikael Christersson, projekteringsledare på JM.

Den andra finalisten från stadsdelsområdet är ungdomsbostäderna i kvarteret Tvålflingan vid Telefonplan. Juryn beskriver det kritstrecksrandiga huset bland annat som ”uppkäftigt” och ”stilsäkert”.

Den stora förvandlingen av Stadsmissionens skola, där material återanvänts i ombyggnaden, har också lett till en finalplats.

Tävlingen Årets Stockholmsbyggnad genomfördes första gången 2010 och det är Stockholmarna själva som nominerar och slutligen röstar fram vinnare. Det är dock en jury som utser de tio finalisterna.

Sista dagen att rösta är den 14 april. På Stockholms stads webbsida finns mer information.

Vi ville göra något ur barnens perspektiv och arkitekten nappade på det också.