ANNONS

Förskola kritisk till flyktingbostäder

Amal Mohamed på förskolan Flygande mattan menar att vägarna blivit blockerade till förskolan av flyktingbostäderna.
Amal Mohamed på förskolan Flygande mattan menar att vägarna blivit blockerade till förskolan av flyktingbostäderna.
Placeringen av flyktingbostäder intill den privata förskolan Flygande mattan i Brandbergen har lett till kritik från förskolan.

De åtta paviljongbostäderna blockerar vägar för bland annat utryckningsfordon, menar förskolechefen Amal Mohamed.

– Vi får ta till oss kritiken, man gick lite hastigt fram. Nu efteråt kan man säga att man borde ha pratat igenom situationen med förskolan innan arbetet sattes igång, säger Göran Svensson (S), Stadsbyggnadsnämndens ordförande.
ANNONS

Haninge har stort tryck på sig att skaka fram bostäder åt flyktingar med uppehållstillstånd, som sitter fast på Migrationsverkets anläggningar. Under 2015 lyckades kommunen bara ordna boende åt tre familjer, totalt 20 personer, trots överenskommelse om hela 98.

Enligt 2016 års överenskommelse ska siffran nu öka till 253.

I Brandbergen, vid Tvillingarnas gata, är 21 lägenheter i paviljonger på gång för inflyttning. 13 av lägenheterna fanns redan sedan tidigare inom socialtjänstens försorg, och nu har ytterligare åtta uppförts.

Det är dessa åtta som Flygande mattan vänder sig emot, eftersom utrycknings- och matvaruleveransvägen blockeras. Och skyltarna till förskolan har försvunnit, menar Amal Mohamed.

En protestlista lämnades in till kommunen från personalen och 57 föräldrar före årsskiftet. Men tillgängligheten till förskolan är lika illa nu, och nu ska man träffa socialnämndens ordförande Petri Salonen (C) den 2 eller 3 februari.

– Bostäderna blockerar våra asfalterade vägar, där matleveranser, sopbilar, utryckningsfordon och föräldrar kör. Föräldrar vid förskolan är jätteoroliga för sina barn. Skulle det börja brinna kommer inte brandbilar fram nu. Vi fick ingen information alls. Jag känner inte att vi kan garantera barnens säkerhet, säger Amal Mohamed.

Vad vill ni ska komma ut av mötet?

– Jag vill att kommunen skriftligt garanterar barnens säkerhet, och att man ser till att vi får tillgång till vägarna igen, säger Amal Mohamed.

Göran Svensson (S), Stadsbyggnadsnämndens ordförande, medger att saken inte skötts bra. Även han ska träffa förskolan nästa månad.

ANNONS

– En del av det förskolan nämnt är lätt att ordna, men när det gäller parkeringen och vändplan så måste jag be förvaltningen att titta på det och se hur man ordnar det, säger han.

Kunde detta skötts bättre?

– Ja, hade vi pratat igenom situationen med förskolan så hade de fått kännedom om vad som var på gång, och man kunde tagit tag i problemen på en gång. Men nu får vi se vad vi kan rätta till. Väg fram till förskolan ska givetvis ordnas liksom belysning och skyltning. Arbetet ska göras snarast möjligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.