ANNONS

Förskola fick ingen hjälp mot råttor

Råttor på förskola. Bilderna har ingenting med det aktuella fallet att göra.
Råttor på förskola. Bilderna har ingenting med det aktuella fallet att göra.
Förskolan Pilfinken i Täby har besvärats av råttor. De anmälde det till kommunen vid flera tillfällen men ingenting hände på flera månader. När Mitt i Täby kontaktar kommunen får vi reda på att det nu ska sätta in åtgärder.
– Det har fallerat någonstans i kommunikationen, säger Philipp Nuscheler, ansvarig förvaltare på Täby kommun.
ANNONS

På Pysslingens förskola Pilfinken är det full aktivitet på nätter och helger, och det är inte barn det det handlar om, utan råttor. Förskolan blev varse om problemet när grannar i området hörde av sig och berättade att råttorna strövade fritt på gården under helgerna, när barnen inte var där.

– Eftersom det är kommunens mark anmälde vi det till kommunen. Samtidigt har vi gjort vad vi kunnat som att bättra på med sopkärl och hämtat upp våra grovsopor dagligen. Men problemet är att förskolan har en väldigt eftersatt gård, säger förskolechefen Maria Lagersten.

Måste saneras snabbt

Det handlar bland annat om ett skjul som råttorna undergrävt, och ruttna staket som inte plockats bort.

– Vi har fått väldigt dålig respons från kommunen som vi rapporterat till vid flera tillfällen och vi är mycket besvikna på att ingenting åtgärdas. Jag är ingen expert på skadedjursbekämpning men ett råttproblem måste åtgärdas snabbt för att det inte ska bli en sanitär olägenhet som kan riskera att förskolan behöver stänga, säger hon.

Kontaktat egna skadedjursbekämpare

Man har anmält vid flera tillfällen och kommunens skadedjursbekämpare Nomor var på plats vid ett tillfälle, men enligt Pysslingens ägare Academedia, gjorde de bara ett konstaterande utan att vidta några åtgärder. Därför valde de under torsdagen att själva ringa dit Anticimex och ta de initiala kostnaderna.

– Vi kan inte ha en råttpopulation som riskerar att växa till sig, det måste åtgärdas. Om inte kommunen gör det får vi göra det själva, säger Jaroslav Beliaev, Academedias fastighetsförvaltare.

Råttor kommer från avloppen

Anticimex bekräftade att det fanns råttor. De kommer att filma råttorna under måndagen och stänga av gården fram till onsdag för att kunna placera ut gift. Deras misstanke är att råttorna kommit från avloppen.

När Mitt i Täby pratade med kommunen tidigare under veckan hade de inte fått någon återkoppling från Nomor, företaget som åtgärdar skadedjursproblem åt kommunen. De har skickat ut påminnelser till företaget, via kommunens driftbolag Redab, men någon återkoppling har inte skett.

Hos Nomor menar man att de har rapporterat till kommunens kontaktcenter, men att informationen inte gått fram.
– När våra tekniker har tagit kontakt med kommunen har informationen inte hamnat hos rätt personer som jag förstått. Men nu är alla kontakter etablerade, säger regionschefen Peter Berqvist på Nomor.

ANNONS

Brister i kommunikationen

Under fredagen var Nomor på plats på förskolan för att göra upprätta en handlingsplan på vad som ska åtgärdas.
– Det har fallerat någonstans i kommunikationen och exakt var kan jag inte svara på, men det kommer så klart att undersöka närmre. Jag kommer att få en rapport under dagen där jag kan ta ställning till vilka åtgärder som behöver göras, säger Philipp Nuscheler, ansvarig förvaltare på Täby kommun.