ANNONS

Förskola tvingas bort från Värsta Gård

Stiftelsen Wärsta Gård driver förskola i herrgården. Men det får de inte göra. Nu har stiftelsen 18 månader på sig att flytta verksamheten någon annanstans.
ANNONS

1987 öppnade Waldorfförskolan Lilla Ellen Key i Värsta gård i Solhem. Herrgården ägs av stiftelsen Wärsta gård.

Enligt detaljplanen får herrgården enbart användas som bostadshus – och stiftelsen har därför haft tillfälliga bygglov för att kunna ha förskola i byggnaden.

I början av 2000-talet ändrades detaljplanen. Stiftelsen trodde då att det blev okej att använda herrgården som förskola och satsade mycket pengar på att rusta upp den. Men i februari förra året beslutade Stadsbyggnadsnämnden att verksamheten stred mot detaljplanen. Stiftelsen fick sju månader på sig att upphöra med förskolan – annars väntade vite på en miljon kronor.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen. Överklagan avslogs i slutet av april förra året och stiftelsen fick återigen kravet att flytta förskolan från herrgården.

Stiftelsen överklagade återigen, den här gången till mark- och miljödomstolen. Stiftelsen hoppades i första hand att domstolen skulle upphäva föreläggandet, i andra hand att stadsbyggnadsnämnden skulle få tillbaka ärendet för ny prövning och i tredje hand att den skulle få 18 månader på sig att flytta i stället för sju.

Strax före jul kom domstolens besked: stiftelsen får 18 månader på sig att upphöra med förskoleverksamheten.

Exakt vad som händer nu är oklart. Enligt domen har stiftelsen börjat planera för nybyggnation i närheten av herrgården. Kommunen har också planer på att återigen ändra detaljplanen för området och då kan herrgården kanske användas för förskoleverksamhet.

Att flytta från området är inte möjligt, enligt stiftelsen, eftersom det saknas lediga skollokaler och tomter i Spånga och Tensta. På förskolan går omkring 35 barn.

Lokaltidningen Mitt i har sökt företrädare för stiftelsen Wärsta Gård.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.