Förskola utrymd – kommunens lokaler har inventerats

Barnen på Granåsa förskola har utlokaliserats under hösten. Bilden är en arkivbild.
Barnen på Granåsa förskola har utlokaliserats under hösten. Bilden är en arkivbild.
Barnen på Granåsa förskola har sin verksamhet på annat håll i höst. Golv byts ut på grund av fukt.

- Det är förebyggande åtgärder för att undvika att folk blir sjuka, säger Göran Tannlund, underhållsingenjör.

Politiker i Vallentuna kommun har länge efterfrågar en underhållsplan för kommunens fastigheter. Nu är en sådan på gång. I våras gjordes en besiktning av fastigheternas skick. Den blir grund för en mer långsiktig plan.

– Fastigheterna är i blandat skick. Men det är ingen katastrof för Vallentunas del, säger Göran Tannlund, underhållningsingenjör på Vallentuna kommun.

Men löpande kontroll av fastigheterna sker redan. Det var i samband med en sådan koll förra hösten som man upptäckte fukt i golvet på Granåsa förskola. Den här veckan har renoveringsarbeten börjat och verksamheten har flyttat.

– Vi gissar att det tar till årsskiftet. Det här är förebyggande åtgärder vi gör för att undvika att folk blir sjuka, säger Göran Tannlund.

Han påpekar dock att inget mögel konstaterats påträffats i lokalen.

Frågan om en mer långsiktig underhållsplan för kommunens fastigheter har dock varit på tapeten ett tag. Den seglade upp som en prioriterad fråga när det uppdagades att flera skollokaler i kommunen inte höll måttet.

För något år sedan upptäcktes till exempel en svamp med hatt och allt på golvet i Karlbergsskolans idrottshall. Nu har idrottshall och omklädningsrum åtgärdats. Det mest slående exemplet är dock Ormstaskolan som till slut fick rivas på grund av mögel. Nu bedrivs Ormstaskolans verksamhet i tillfälliga paviljonger i väntan på att en helt nya skola ska byggas.

– I det fallet fick vi dubbla budskap. Först fick vi veta att skolan snart skulle rivas, så det inte var någon idé att underhålla. Sedan skulle den stå kvar, säger Göran Tannlund.

Han menar att det är viktigt att fokusera på underhåll tak, golv och husgrunder.

– De mer basala underhållet. Ofta ligger fokus i stället på mer kosmetiska åtgärder, säger han.