Allmänna förskolan i Axelsberg stängs – föräldrar kritiska

allmänna förskolan axelsberg
Mammor med barn i allmänna förskolan är arga för att den stänger.
Till sommaren stänger allmänna förskolan i Axelsberg, som ligger i samma lokaler som öppna förskolan.
Föräldrar som har sina barn i verksamheten är kritiska.
– De tar bort min sons trygghet, säger mamman Johanna Hagberg.

På förskolan på Selmedalsvägen 100 i Axelsberg leker några barn på gården. De är kring fem år och går hos dagmamma, eller familjedaghem som det egentligen heter, på dagarna i stället för vanlig förskola. Men för att få tillräckligt mycket pedagogisk verksamhet och förbereda sig för skolan går de även i allmän förskola, här i Axelsberg, tre timmar om dagen.

Men till sommaren ska den allmänna förskolan stänga. Mammorna som samlats på förskolegården berättar att de fick veta det för några veckor sedan, i ett mejl. Barnen kommer att få erbjudande om platser på andra, vanliga förskolor.

”Vi är lurade”

– Det är två helt olika verksamheter. Jag har inte sökt förskola till min unge, säger Kleopatra Mitras, som är mamma till en fyraåring.

– Den här är den sista i sitt slag. Vi är ju lurade i och med att vi har satt våra barn i den här verksamheten. De har sagt att vi kan välja andra förskolor, men det finns ju inga platser, säger Johanna Hagberg som har en femårig son.

allmänna förskolan axelsberg

Föräldrarna Anna-Karin Karlsson, Kleopatra Mitras, Johanna Hagberg och Rachael Kettleborough är kritiska. Foto: Johanna Kämpe

De är upprörda över att de 17 barn som i dag går i allmänna förskolan kommer att splittras upp till andra förskolegrupper.

– Men de utgår nog från att 99 procent av oss kommer att fortsätta att ha våra barn enbart hos dagmamma. Jag förstår inte hur de ska få in fler barn i verksamheten, säger Johanna Hagberg.

Vill behålla småskaligheten

De är oroliga för att den småskaliga verksamheten byts ut mot jätteförskolor.

– Min son har en generell språkstörning, han skulle aldrig klara att springa runt på en förskolegård med 80 andra barn. De tar bort hela hans trygghet, säger Johanna Hagberg.

I samma lokal ligger öppna förskolan, en verksamhet för barn tillsammans med sina föräldrar. Även den ska stänga.

– Stadsdelen hänvisar till öppna förskolor i Liljeholmen och Gröndal. Men de är ganska nischade, med verksamhet för unga föräldrar eller bara pappor. Hit är alla välkomna, säger Kleopatra Mitras.

Missnöje med dialogen med politiker och tjänstemän

De är också kritiska till att dialogen med politiker och tjänstemän i Hägersten-Liljeholmens stadsdel varit dålig. Till exempel har de inte fått svar på varför förskolan ska stänga. Men på platsen där förskolan ligger planeras bygget av 560 nya lägenheter och nya förskolor.

– De har duckat för mejl och telefonsamtal, säger Kleopatra Mitras.

– När vi gick på stadsdelsnämndens möte ville de inte svara på våra frågor, säger Johanna Hagberg.