ANNONS

Kommunen: Händelse på förskolan borde lett till orosanmälan

Botkyrka kommun
Kommunen har utrett händelserna och rutinerna internt. Skolinspektionen, en extern firma och polisen fortsätter med utredningar.
Efter avslöjandet om den den sexbrottsmisstänkte barnskötaren.
Nu presenterar Botkyrka kommun sin egen interna utredning av händelserna och rutinerna på förskolan.
Bland annat har utredningen fått fram en händelse som de nu informerat polisen om.
ANNONS

Botkyrka kommuns egen interna utredningen bygger på intervjuer med personal och insamlade dokument om rutiner och arbetssätt på förskolan. Kommunen lämnar nu över materialet men kan bland annat konstatera att det funnits flera brister vid förskolan.

Kommunen har däremot inte kommit fram till om det varit möjligt för personal och chefer att upptäcka de brott som barnskötaren är misstänkt för.

Händelse de lämnat till polisen

Botkyrka kommun rapporterar dock om en händelse mellan barn som borde ha lett till orosanmälan. Ingen barnskötare finns utpekad i det fallet men saken är överlämnad till polisen.

Kommunen har också undersökt hur det gått till med referenstagningar på förskolan. I ett uttalande på botkyrka.se säger kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S).

– En sak vi håller på att undersöka är hur informationsöverföringen mellan kommuner kan förbättras i samband med referenstagning. Det är en fråga som vi kan behöva lyfta på nationell nivå, säger han.

M efterlyser program mot barnporr

Moderaterna i Botkyrka efterlyser i en ny motion efter händelserna också programvara på kommunens datorer som ska upptäcka barnporr.

– Vi behöver sluta vara naiva när det finns exempel på pedofiler som söker sig till positioner där de är nära barn som i exempelvis skol- eller i föreningssammanhang, säger Willy Viitala (M), 2:e vice ordförande i Utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Fakta

Kommunen om bristerna på förskolan

På sin hemsida skriver Botkyrka kommun bland annat att:

  • Det finns brister i de rutiner som utredningen tagit del av och det finns tecken på att uppföljning av rutinerna är eftersatt.
  • Vissa rutiner saknas och informationsöverföringen mellan chefer och personal verkar i vissa fall vara bristfällig.
  • Gällande rutiner vid nyanställning har följts, medarbetare får uppvisa registerutdrag och chefer tar referenser.
  • Överföringen av uppgifter mellan arbetsgivare i samband med referenstagning har inte fungerat.
  • Det finns en händelse mellan barn som utredningen tagit del av som borde ha föranlett orosanmälan och rapporterats till huvudman. Ingen barnskötare var utpekad och ärendet är nu hos polisen för vidare utredning.
  • Det finns brister i rutiner och arbetssätt och det är viktigt att en extern utredning tar vid för att se över vilka ytterligare åtgärder som krävs.
  • Utredningen kan inte bedöma om det skulle ha varit möjligt för chefer och personal att upptäcka de brott som barnskötaren är misstänkt för.

 

Källa: Botkyrka kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.