Missen efter deltid i förskolan – föräldrar betalar för mycket

Är din förskoleavgift korrekt? Det kan vara värt att dubbelkolla.
Är din förskoleavgift korrekt? Det kan vara värt att dubbelkolla.
Max 30 timmar i förskolan för barn till föräldralediga, det är de nya reglerna. Trots det betalar många föräldrar fortfarande maxtaxa.
– Vi har inte fått någon info alls, säger Emma Sjölander.

1 februari avskaffade den grönblå alliansen rätten till heltid i förskolan för barn till föräldralediga. Nu gäller max 30 timmar. Men trots de minskade antalet timmar finns fortfarande föräldrar som betalar maxtaxa för det äldsta barnet.

Emma Sjölander, som har barn på förskola i Annedal i Bromma, är en av dem. Först när en kompis uppmärksammade henne på felet så reagerade hon.

– Vi har bara betalat och inte fått någon info om att det skulle vara fel.

I tre månader har hon och hennes partner betalat cirka 1 500 kronor för mycket. Och hon är inte ensam. Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med flera föräldrar som alla felaktigt har betalat maxtaxa.

Oklart hur många som drabbats

Enligt Susan Ottosen, pressansvarig på utbildningsförvaltningen, är det oklart hur många som kan ha drabbats av den felaktiga avgiften.

– När övergången från 40 timmar till 30 timmar kom så fick alla berörda ett mail eller ett SMS. Det kan ha blivit så att om man inte svarade på det så fortsätter man att registrerats på en felaktig taxa, säger hon. 

Vad ska man göra om man misstänker att man betalar för mycket?

– Man ska inte behöva betala mer utan allt ska vara rätt. Vår rekommendation till föräldern är att kontakta förskolan, säger Susan Ottosen. 

”Inte föräldrarnas fel”

Förskola Stuvsta Huddinge

Från och med första februari får barn till föräldralediga vara på förskolan max 30 timmar i veckan.

Emma Sjölander är kritisk till hanteringen.

– Knappt förskolan har vetat vad som gäller. Avgiften borde skötas automatiskt, det är urkrångligt att bollas mellan förskolan och kommunen. Det här känns inte som föräldrarnas fel och kan handla om jättemycket pengar., säger hon.