ANNONS

Hawir fick jobb på förskola: ”Kan planera en framtid nu”

TÄBY_Hawir Silkir fick jobb på Fjärilen
Hawir Silkir trivs med att jobba i köket och umgås med barnen på förskolan.
Hawir Silkir stod som ensamstående mamma utan fast jobb och egen bostad. Nu har hon genom Täby kommuns nya jobbmatchning fått anställning i köket på förskolan Fjärilen i Gribbylund.
ANNONS

Klockan är 11.15 och det är snart dags för lunch för barnen på förskolan Fjärilen i Gribbylund. Hawir Silkir dukar och ställer fram ”ris med kycklinggryta och morot” på matbordet i det stora samlingsrummet.

– Jag jobbar i köket och när jag är klar leker jag med barnen. Jag har jobbat med barn tidigare, berättar Hawir när vi sitter ner ihop med rektor Sara Shoker en stund för att prata.

Hawir Silkir har bott i Sverige i tio år, men hennes svenska är fortfarande knagglig. Hon kom hit som nygift och ett år senare föddes sonen. I dag är hon ensamstående mamma.

– Min son älskar sin pappa, men ibland mår inte hans pappa så bra och de kan inte träffas.

Har legat sömnlös av oro

Många nätter har Hawir legat sömnlös över oron för att pengarna inte ska räcka och hur de ska få tak över huvudet. Hon försöker hitta ord för att beskriva hur tillvaron såg ut tidigare. Flera år bodde hon och sonen på kommunens vandrarhem och sonen var rädd och ofta sjuk.

– Det var jättetufft.

Hawir Silkir berättar hur hon bokstavligen knackat dörr för att lämna lappar med en vädjan om hjälp. Men alla dörrar i Sverige tycktes stängda för henne.

– Flera gånger har jag sagt till Täby kommun att jag hoppas att jag blir död, men jag vill ju leva för min sons skull.

Hawir Silkir började överväga att återvända till en ännu mer osäker framtid som ensamstående mamma i Kurdistan när en dörr till slut öppnades. Rektor Sara Shoker hade intervjuat flera personer inom kommunens arbetsmarknadsprojekt ”Välkommen framtid” och kände snabbt att Hawir skulle få chansen.

ANNONS

Förskolans rektor Sara Shoker fastnade för projektet Välkommen framtid som ett sätt för invandrarkvinnor att komma in på arbetsmarknaden.

Förskolans rektor Sara Shoker fastnade för projektet Välkommen framtid som ett sätt för invandrarkvinnor att komma in på arbetsmarknaden.

Omskakande första möte

För både Hawir Silkir och Sara Shoker var det där första mötet i våras omskakande.

– Hon var så orolig i början. Jag såg det i hennes ögon. Hon var väldigt ensam. Vår intervju var inte som andra anställningsintervjuer, säger Sara Shoker.

Förskolan hade behov av att hitta en ersättare när en anställd i köket skulle gå i pension. Hawir fick under praktiken gå bredvid och har sedan dess varit provanställd på den tjänsten.

– Praktiken var så bra för hon fick möjlighet att lära känna oss och sig själv. Hon fick också en chans att ta reda på hon klarar av det här jobbet och jag såg en glöd i henne. Hon vill jobba och försöka lära sig, säger Sara Shoker.

För Hawir betydde det mycket att Sara trodde på henne från första dagen.

– Ja, jag sa till min son när jag höll hans hand ”Hoppas det här jobbet blir bra för mig”.

Hawir trivs med att jobba på förskolan Fjärilen i Gribbylund, där hon är ansvarig för maten. Hon har tidigare jobbat med barn i sitt hemland.

Hawir trivs med att jobba på förskolan Fjärilen i Gribbylund, där hon är ansvarig för maten. Hon har tidigare jobbat med barn i sitt hemland.

 

” Jag lämnar allt jag varit med om bakom mig. Jag tänker på nu och framtiden. Min son mår bra och det går mycket bättre.”

Hawir Silkir

Hennes självförtroendet var i botten efter att hon hade levt i ett undantag i flera år med praktik på praktik utan att löftet blev till ett riktigt arbete. Hawir Silkir beskriver hur det kändes att söka hjälp och hela tiden få nej.

– Jag har jobbat i 18 år och pratar olika språk. De ser en kvinna som inte kan, men jag kan om de hjälper mig.

Hennes självförtroendet har växt

För Hawir Silkir har jobbet på förskolan inneburit så mycket mer än en lön och mat på bordet. Här får hon en snabbkurs i hur det svenska samhället fungerar i mötet med kollegorna och barnen hjälper henne hela tiden med nya ord.

– Jag har sett hennes självförtroende växa. Hon vågar prata även om hon är osäker, säger Sara Shoker.

Ibland har det uppstått dråpliga situation eftersom det som är självklart för den som haft jobb länge inte är det för någon som aldrig varit en del av den svenska arbetsmarknaden förut. Hawir Silkir vågade i början knappt ta rast och blev förtvivlad när förskolan skulle ha sommarstängt.

– Hon visste inte ens att det fanns något som heter semester. Hon trodde jag skulle stänga ner och kom bekymrad till mig. Då berättade jag att ”Hawir, du får lön under semestern”.

”Jag har sett hennes självförtroende växa. Hon vågar prata även om hon är osäker.”

Rektor Sara Shoker

Känslan när första lönen kom

När första lönen kom in på kontot var det också ett stort ögonblick. Det var med stolthet Hawir betalade första hyran och sedan också hade råd att fråga sonen vad han önskade sig.

– Vi gick på bio. Jag betalade själv, säger hon med fast röst.

Hawir från Kurdiska Irak har äntligen fått fast jobb i köket på förskolan Fjärilen i Gribbylund.

Hawir från kurdiska Irak fick till slut fast jobb i köket på förskolan Fjärilen i Gribbylund.

”Jag kan bestämma själv och planera framtiden.”

Hawir Silkir

Att få fast jobb betyder allt

Under intervjun med Mitt i får Hawir Silkir lite överraskande besked av Sara Shoker om att provanställningen kan övergå till tillsvidareanställning på förskolan. Hawir ler lite omtumlad och mycket lättad över att äntligen ha fått fast jobb.

– Jag kan bestämma själv och planera framtiden, säger hon långsamt och tårarna har torkat.

För Hawir Silkir har projektet ”Välkommen framtid” fått en verklig innebörd. Hon säger att hon ”hoppas på framtiden”. Drömmen är att börja studera till barnskötare eller barnmorska om några år och hon vill definitivt ta körkort.

– Jag lämnar allt jag varit med om bakom mig. Jag tänker på nu och framtiden. Min son mår bra och det går mycket bättre.

Kort om

Välkommen framtid-projektet

Täby kommuns arbetskonsulenter och arbetsmarknadskoordinatorer hjälper inom ramen för projektet ”Välkommen framtid – vägen till arbete” till att matcha nyanländas kompetens med arbetsgivares behov.

Det nya jobbprojektet i Täby sker i samverkan med Arbetsförmedlingen och är ett komplement till myndighetens arbete. Arbetsförmedlingen erbjuder en mängd olika sorters anställningsstöd för att underlätta för nyanlända att få ett första jobb, till exempel introduktionsjobb och nystartsjobb. Ett företag kan få ekonomisk ersättning vid arbetsträning och praktikplats.

Källa: www.taby.se
Fakta

Så ska det fungera när nyanlända kommer till Täby

När Migrationsverket gett besked om uppehållstillstånd och att den som är nyanländ får komma till just Täby tar kommunens socialsekreterare kontakt för att förbereda ankomsten. Kommunen har ansvarar för att ordna tillfällig bostad, svenskundervisning, samhällsorientering samt skola, barnomsorg, äldreomsorg eller andra vård- och omsorgsinsatser.

Täby kommun ställer upp med ett tillfälligt boende under två år – lika länge som etableringsbidrag ges. Den som är nyanländ ska få stöd att under dessa två år hitta bostad och jobb.

Källa: ´www.taby.se