Förskolan Fröet tvingas bort

Rose-Marie Skogman och Irmela Lilja, förskolechef och utvecklingsledare på Kulturförskolan Fröet, är besvikna över Stora stiftelsen Sköndals agerande.
Rose-Marie Skogman och Irmela Lilja, förskolechef och utvecklingsledare på Kulturförskolan Fröet, är besvikna över Stora stiftelsen Sköndals agerande.
Kulturförskolan Fröet, som i dag hyr av den kristna stiftelsen Stora Sköndal, tvingas flytta.

Stiftelsen ska ­använda lokalerna till egen ­verksamhet.

– Det är katastrof. Det är 55 barn med familjer som blir utan ­förskoleplatser om vi inte hittar en lösning, säger förskolechefen ­Rose-Marie Skogman.

Stiftelsen Stora Sköndal äger 70 hektar av Sköndals sammanlagda yta på 270 hektar. De har många verksamheter i egen regi, men också externa hyresgäster.

Kulturförskolan Fröet är en av dem som hyr lokaler, men nu ­tvingas de flytta. I maj 2016 måste de vara borta.

Samtidigt öppnade stiftelsen nyligen förskolan Lilla Sköndal på området.

Den består av två byggnader, varav den ena, med plats för 25 barn, öppnade i ­februari. Den andra delen slår upp sina portar efter sommaren. Där finns plats för 128 barn.

Fröet är inte den första ­förskolan som har fått flytta. ­Tidigare har även förskolorna Skogsbyn och Solbacken tvingats lämna ­området.

Enligt Fröets förskolechef Rose-Marie Skogman och utvecklingsledaren Irmela Lilja kom uppsägningen som en chock.

– Varför hyr man ut till en högfungerande och långsiktig verksamhet om man sedan ska konkurrera ut dem? På vilket sätt går det ihop med deras värdegrund? Det känns oseriöst, säger Irmela Lilja.

Beskedet om uppsägning kom i augusti. Från början skulle de vara ute i maj 2015, men de fick ett år till på sig efter en miss i ­uppsägningen.

– Om det hade blivit så som de ville hade det varit dödsstöten för oss. Just nu känns det svårt att hitta en ny lokal i Sköndal, men det är en process. Vi vill inte gå ut med någonting innan allt är klart, säger Irmela Lilja.

Stiftelsen Stora Sköndals ­direktor Åsa Hallgren menar att det inte handlar om att försöka konkurrera ut någon.

– Absolut inte, vi behöver ­lokalerna till hvb-hem. Det ­saknas många förskoleplatser så jag tror att det finns plats för oss alla i Sköndal, säger hon.

Stiftelsens nyöppnade förskoleavdelning heter Villan.

Det ­heter även den äldre förskolan som ­ligger bredvid, som liksom Fröet drivs av Skogmans förskolor.

– Det var bara ett misstag. Det var klantigt och olyckligt. Huset har alltid kallats för villan hos oss. Från början var det ett ­arbetsnamn och sedan fick avdelningen heta det, säger Åsa Hallgren.