På grund av minskande barnkullar och många tomma platser föreslog Botkyrka kommun att tre kommunala förskolor; Hjorten i Tumba, Blåsippan i Norsborg och Römossen i Tullinge, ska stängas inför hösten.

Men efter protester från föräldrar till barn på Römossen har politikerna pausat beslutet där och öppnat för en ny utredning. Men Hjorten och Blåsippan kan fortfarande stängas redan till hösten.

Det upprör föräldrar till barn på Hjorten, som förra veckan samlades för ett möte med politikerna Simon Glyssner (V), Bekir Uzunel (V), Yasemin Ergül (S) och Aday Bethkinne (KD) om den hotade förskolan.

En av föräldrarna på mötet var Lina (som inte vill ha sitt efternamn i tidningen), som har tre barn på förskolan.

– Efter det första mötet i april kändes det som att allt redan var bestämt. Men det senaste mötet gav lite hopp. Det känns som fler än en person är med och fattar beslutet, säger hon.

Mötet med politiker och andra föräldrar väckte hopp hos mamman Lina om att förskolan kan räddas.

Mötet med politiker och andra föräldrar väckte hopp hos mamman Lina om att förskolan kan räddas.

Privat

Två förskolor berörs

Men något besked om att kommunen backar här de inte fått till skillnad från Römossen, vilket får henne att reagera.

– Jag tycker det är jättebra att barnen i Tullinge får behålla sin förskola. Men varför lyssnade man där och inte här? Känslan är att det beror på att en känd förälder engagerade sig. Är det så lätt att påverka politiken? Det gör mig orolig, säger hon.

Lina menar att hon med många andra föräldrar kommer att lämna den kommunala förskolan om beslutet träder i kraft. Istället kommer de att titta efter privata aktörer, eventuellt ha barnen hemma.

"Det kommer bli längre avstånd – det är ofrånkomligt"

Enligt kommunens plan ska barnen från Hjorten erbjudas plats på förskolan Ametisten som ligger två kilometer bort. En sträcka som för många familjer är svår att hantera.

– Det tar 23 minuter att gå dit för en vuxen. Men jag har en femåring, en treåring och en ettåring. Och tänk dig det i november, säger Lina.

– Det finns dessutom ingen direktbuss, så det tar upp till 33 minuter att åka dit.

Willy Viitala, Moderaterna, ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Willy Viitala, Moderaterna, ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Albin Tingstedt

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden, har förståelse för oron, men menar att beslutet om att lägga ner Hjorten handlar om att använda kommunens resurser mer effektivt.

– För de som värdesätter närheten till förskolan blir det en konkret försämring, och det har vi förståelse för. Men vi behöver använda kommunens pengar till annat än tomma platser, säger han.

Det här är inte förenligt med barnkonventionen.

Att vissa förskolor klarar sig medan andra stängs, beror enligt Viitala på flera faktorer.

– Römossen ligger i direkt anslutning till en grundskola, vilket ger andra möjligheter när det gäller lokalanvändning och framtida samordning. Så ser det inte ut för Hjorten, säger han.

Kommunens mål är att samla förskoleverksamhet i färre, mer ändamålsenliga lokaler – särskilt i områden där barngrupperna minskar.

– Vi måste planera långsiktigt. Det är klart att det blir förändringar, men vi gör det här för att förskolan i hela kommunen ska fungera bättre och vara hållbar ekonomiskt.

Vidare kvarstår behovet att avveckla tomma platser både inom förskolan och grundskolan även i Tullinge, menar Willy Viitala.

– Tullinge får inget frikort mot avvecklingar, konstaterar Viitala.

"Det brukar bli bra"

Han påminner om att nedläggningar tidigare väckt starka reaktioner, men att de sedan landat väl.

– När en förskola i Tullinge stängdes protesterade föräldrarna också. Men i slutändan blev det bra för nästan alla barn. Vår erfarenhet är att det brukar ordna sig, även om det är jobbigt i början.

Han lyfter också att kommunen kommer att ha individuella samtal med berörda familjer, för att försöka hitta lösningar som fungerar i praktiken.

– Vi tittar på varje fall för sig, tillsammans med rektor och förvaltning. Vår ambition är att hitta det som fungerar bäst för varje barn och familj.

Lina har ännu inte berättat för sina barn att förskolan kan komma att stängas ner.

Lina har ännu inte berättat för sina barn att förskolan kan komma att stängas ner.

Privat

Flera barn har redan tvingats byta

För Lina och hennes familj är det inte första gången de drabbas. Redan 2023 fick deras barn byta från Skäcklinge gård till Hjorten, när den förskolan lades ner.

– Då sa man att Hjorten var bättre. Men nu ska vi byta igen, och sen igen till förskoleklass. Det här är inte förenligt med barnkonventionen. Barn behöver trygghet, säger hon.

Det slutgiltiga beskedet fattas 27 maj.