ANNONS

Förskolan kan stängas: ”Det är helt galet”

Anna König Jerlmyr (M) möter vd Benny Hahne på förskolan Spöket.
Anna König Jerlmyr (M) möter vd Benny Hahne på förskolan Spöket.
Flera förskolor och skolor på Norrmalm kan tvingas stänga på grund av tidsbegränsade eller obefintliga bygglov.
För förskolan Spöket på Odenplan är läget akut.
– Vi ser hela tiden akuta lösningar, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som riktar skarp kritik mot majoriteten.
ANNONS

Insprängt mellan ett café, en pizzeria och en byggcontainer på Dalagatan ligger förskolan Spöket. Verksamheten har funnits i samma lokaler sedan 80-talet, med flera olika ägare.

Sedan några månader tillbaka lever personalen och de 21 barnen en osäker tillvaro. Nyligen fick ledningen reda på att förskolan saknar bygglov – och kan tvingas flytta.

– Vi hoppas så klart att det ska lösa sig, men risken finns, säger Åsa Larsson, förskolechef på Spöket.

”Helt galet”

Enligt stadsbyggnadskontoret är lokalerna inte anpassade för förskoleverksamhet. För att fortsätta bedriva förskolan måste man få ett permanent bygglov.

– Vi hoppas så klart att få godkänt. De här lokalerna har fungerat utmärkt sedan 80-talet och att helt plötsligt stänga en fungerande förskola är helt galet, säger Benny Hahne, vd på Barnstugan Hälsingegatan som driver Spöket.

Deras situation är inte unik. Precis som många andra förskolor i innerstaden har de sina lokaler i kontor och lägenheter, med tillfälliga tillstånd. Det gör att flera av dem kan tvingas stänga igen när byggloven går ut. Det i en tid då förskolebristen är mer akut än på länge.

– Det är mycket hårdare krav för att bedriva förskoleverksamhet nuförtiden. I slutändan blir det ett samhällsproblem, säger förskolechefen Åsa Larsson.

Komplicerad process

I juni 2015 hade hundratals förskolor och skolor i Stockholm tillfälliga bygglov, enligt en sammanställning från stadsbyggnadskontoret. Minst 19 av dem fanns i Norrmalms stadsdel. Samtidigt som flera har lyckats få permanenta bygglov tillkommer hela tiden nya, tillfälliga, förskolor för att täcka upp för förskolebristen.

Fastighetskontoret har tvingats växla upp för att hantera alla ansökningar om permanent bygglov. En fråga som visar sig vara mer komplicerad än väntat. Om ett permanent bygglov ska gå igenom krävs ibland en planändring, en process som tar omkring 1,5 år att genomföra.

ANNONS

I vissa fall saknas bygglov helt och hållet, då det tillfälliga gått ut.

– Det förekommer att verksamheterna inte förstått att bygglovet behöver förlängas. Då finns det en risk att de inte kontaktar stadsbyggnadskontoret och då kan vi inte hjälpa dem i tid, säger Carla Hedberg, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Moderaterna: ”Akuta lösningar”

När Mitt i hör av sig till förskolechefer i stadsdelen visar det sig att flera saknar information om sina bygglov. Något som kan bli en dyrköpt läxa. De förskolor som befinner sig i lokaler utan lov kan tvingas betala vite eller i värsta fall stänga hela verksamheten.

– Det är inte en rolig situation. Då får man verkligen bråttom att hitta en lösning, säger Carla Hedberg.

Nu ryter oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) ifrån. I en kommande skrivelse till stadsbyggnadsnämnden kräver Moderaterna att stadsbyggnadskontoret tillsätter mer resurser för att göra de tillfälliga byggloven permanenta.

– Den styrande majoriteten säger att de åtgärdar problemen, men det har man uppenbarligen inte gjort. Vi ser hela tiden akuta lösningar, säger hon.

Läs mer: Olle Burell (S): ”Magstarkt att angripa oss”

”Kräver ett helhetsansvar”

Moderaterna vill ha svar på flera frågor, bland annat hur lång tid det kommer ta att göra ändringar i detaljplanerna med stadsbyggnadskontorets befintliga personal.

– Vissa verksamheter vet inte om att deras bygglov går ut. Då måste vi ta ansvar och tillsätta resurser på stadsbyggnadskontoret för att förlänga bygglov och göra andra permanenta. Vi är helt beroende av fristående förskolor, men också att de kommunala förskolorna med tillfälliga bygglov blir kvar. Annars skjuter storleken på barngrupperna i höjden, säger Anna König Jerlmyr.

Är inte det här problemet ett arv från er moderater?

– Majoriteten skulle säkert vilja beskriva det så. Men vi har varit drivande för att det ska finnas en plan för förskoleutbyggnaden. Vi kräver att man tar ett helhetsansvar och inte bara delegerar frågan till handläggarna på stadsbyggnadskontoret.