Förskolan som har vegetarisk mat nästan varje dag

Maria Wågesjö och Linda Laub-Rydberg är kockarna bakom förskolans vegetariska tänk.
Maria Wågesjö och Linda Laub-Rydberg är kockarna bakom förskolans vegetariska tänk.
I matsalen finns det ett hjul som visar vilka råvaror som är säsong varje månad.
I matsalen finns det ett hjul som visar vilka råvaror som är säsong varje månad.
Förskolan Sagan på Reimersholme sticker ut.
Här satsas det stort på vegetarisk mat – upp till fyra gånger i veckan.
Dessutom är köket Krav-certifierat med målet att inte ha något matsvinn.

Lunchrusningen har just avslutats på förskolan Sagan, som ligger på Reimersholme. För barnen här är kött ett undantag. Nöt- eller fläskkött serveras en gång i månaden. Kyckling har förskolan valt bort helt.

– Dels eftersom Krav-märkt kyckling är så dyr. Men sedan äter barnen ändå hellre quorn. Vi jobbar även mycket med att minska matsvinnet. I år har vi som mål att minska svinnet till näst intill noll, säger Linda Laub-Rydberg, som arbetar som kock och ansvarar för inköp på förskolan.

Några exempel på vegetariska rätter som barnen äter är linsoppa, chili sin carne och quorn-curry med ungsrostad blomkål och potatis.

Morelia Fagerberg Gulam, Esther Diamant Lidblom, Anton Tiger

Esther Diamant Lidblom, Morelia Fagerberg Gulam och Anton Tiger säger att de oftast gillar maten som serveras. Pannkakstårta är en favorit. Foto: Lisa Bonnichsen

Vad säger barnen?

– Både och. Det beror mycket på ålder. Den äldsta gruppen är den svåraste att övertyga, medan de yngre äter det mesta, säger Linda Laub-Rydberg.

Varför satsar ni på vegetarisk mat?

– Klimatet och framtiden skapar en ångest, så vi tänkte på vad vi kan göra här på förskolan för att påverka. Att minska på andelen kött gör att vi kan lägga mer pengar på Krav-märkta livsmedel, säger Linda Laub-Rydberg och fortsätter:

– För mig personligen är det också viktigt att barn inte äter ensidigt. De behöver lära sig äta olika kryddor och en varierad kost.

Viktigt att visa nästa generationen att det finns mat som är precis lika bra som kött

Maria Wågensjö

Maria Wågensjö, som också arbetar som kock och med inköp, håller med.

– Det är viktigt att visa nästa generationen att det finns mat som är precis lika bra som kött, säger hon.

Vill inte ta bort köttet helt

Förskolan är Krav-certifierad på nivå två, vilket innebär att det minst är 50 procent är ekologiska livsmedel. Men att helt ta bort köttet är inte aktuellt.

– Nej, vi tror inte på att förbjuda köttet. Det är bra för barnen att veta vad kött är, och var det kommer i från. Det är samma princip som vi har med socker, att vi använder det så lite som möjligt men inte att det finns ett förbud, säger Linda Laub-Rydberg.

Morelia Fagerberg Gulam Esther Diamant Lidblom

Esther Diamant Lidblom och Morelia Fagerberg Gulam och tycker att den mesta maten är smaskens. Foto: Lisa Bonnichsen

Gillar vegetarisk korv

Vi träffar tre av de äldre förskolebarnen, som alla säger att de oftast gillar maten.

– Lasagne och tacos, det är mina favoriträtter. Och korv med bröd, säger Morelia Fagerberg Gulam, 5 år.

Allt vegetariskt såklart. Andra favoriter är hamburgare, tomat och de tillfällen det serveras något extra.

– En gång fick vi glass. Det var gott. Men jag äter inte lakrits, säger Esther Diamant Lidblom, 5 år.

– Jag gillar pannkakstårta, säger Anton Tiger, 5 år.

Fakta

Minst 58 procent ekologiskt på Södermalm

På förskolan Sagan, där det går 88 barn, serveras vegetarisk mat 3-4 dagar i veckan. Mejeriprodukter och ägg räknas in som vegetarisk kost.

En gång i veckan serveras färsk fisk. En gång i månaden nötkött eller fläskkött. Kyckling serveras aldrig.

Södermalms stadsdelsförvaltning har som mål att det 2019 ska vara minst 58 procent andel inköpta ekologiska måltider och livsmedel i stadsdelens verksamheter. I Stockholm som helhet är målet 50 procent.

Det förskoleområde på Södermalms kommunala skolor som har den största andelen ekologisk mat är just västra Södermalm, där Sagan ligger.

Källa: Södermalms stadsdelsförvaltning