Förskolebarn delas upp efter kön i skolbuss

Al-Azharskolan
Al-Azharskolan i Vällingby.
Förskolebarn delas upp efter kön i Al-Azharskolans skolbuss. Flickor tvingas sitta bak i bussen.
Det avslöjar Kalla fakta ikväll.
– Vi har inte med någon representant från skolan i inslaget. Vi kommer att hålla en presskonferens idag och det blir vårt svar på inslaget, säger Roger Lindquist, Bitr. rektor.

TV 4:s Kalla fakta släppte idag ett klipp från kommande program i kväll. Med dold kamera har tv-teamet följt Al-Azharskolans skolbuss och kan visa hur förskolebarn delas upp efter kön i bussen. Personal från skolan hänvisar flickor till den bakre dörren och den bakre delen av bussen och pojkarna sitter fram i bussen.

– Vi har inte med någon representant från skolan i inslaget. Vi kommer att hålla en presskonferens idag och det blir vårt svar på inslaget, säger Roger Lindquist, Bitr. rektor, mellanstadiet och grundsärskolan.

Presskonferensen kommer att hållas klockan 16.30 i skolans lokaler i Vällingby.

Till TT säger Roger Lindquist så här:

– Det här är ingenting som varit känt eller sanktionerat av skolledningen. Både jag och rektor konstaterar ändå att det skett, när vi ser filmen, men det är självfallet inget vi står bakom. Varför en av fritidsledarna ändå gjort så här ska vi nu försöka ta reda på.

Så det är inget som har stöd från skolledningen?

– Verkligen inte. Så här får det inte gå till. Det kommer vi att vara mycket tydliga med, säger han till TT.

Vad är poängen med att dela upp flickor och pojkar?

– Vi har ingen tanke med könsuppdelad verksamhet. Varför det ändå blev så här vet jag inte. Det var ett misstag. Vi har en egen buss för elever upp till tredje klass, sedan åker de vanliga bussar till och från skolan och det är inget konstigt med det, men hur det kommer sig att det här ändå inträffat vet jag inte.

Cirka 700 elever från förskoleklass till årskurs nio går på friskolan i Vällingby, som har en muslimsk profil.

Eleverna kommer från hela Stockholmsområdet, men de flesta bor i Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Husby, Sundbyberg, Järfälla och Botkyrka.

Stiftelsen har två förskolor som finns i Hjulsta där  70 barn går och i Vällingby där 45 barn går.