ANNONS

Förskolechef: ”finns en oro”

förskola
Arkivbild på förskolebarn som leker.
Ilija Batljan
Ilija Batljan, vd för SBB som köpt förskolebyggnaderna.
I måndags tog en privat fastighetsägare över sju förskole- och två skolbyggnader som hittills ägts av Huddinges kommunala bolag Huge. Hälften av de förskolechefer som Mitt i Huddinge pratat med känner en oro inför bytet av fastighetsvärd.
ANNONS

Tidigare i dag kunde Mitt i Huddinge berätta att Huge sålt nio skol- och förskolebyggnader till den privata fastighetsägaren, Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Flera av de berörda förskolechefer som Mitt i pratat med känner en oro inför vad som ska hända framöver.

– Vi hade helst behållit Huge, eftersom det har fungerat väldigt bra med deras skötsel av fastigheten och kontakten med dem. Det är alltid en osäkerhet kring att byta fastighetsägare när man är så beroende av vem som driver underhållet, säger Tina Vierikko, förskolechef för förskolan Myrstacken.

Finns en oro över hyreshöjningar i och med att det nuvarande kontraktet löper ut?

– Absolut.

Tina Vierikko hade också velat ha mer information om vad förändringen innebär och beror på. Flera förskolor uppger att de nåtts av informationen via en annan förskola.

– Vi fick först höra om de här planerna under sommaren av en fastighetsskötare som hade hört att något var på gång. I september fick vi ett mejl från Huge där det stod att de skulle sälja fastigheten. I början var vi lite oroliga, men man får hoppas att det blir bra, säger Samira Huseynova, förskolechef på förskolan Butaland.

ANNONS

Myrängens förskolechef Annette Lassus är dock inte orolig.

– Jag har inga problem med den biten. Jag har andra förskolor i Huddinge som har andra fastighetsägare och det har fungerat bra, så jag ser inte något problem i det, säger Annette Lassus.

Två av de berörda förskolorna drivs som föräldrakooperativ. Båda ordföranden för förskolorna Myrorna och Tusenkedjan hoppas på att den nya förvaltningen ska fungera bra och tror inte att ägarbytet innebär några större förändringar. Även om viss oro finns.

”Vi vill inte få sämre kvalitet på det vi ger våra barn”

– Det har väl funnits en viss orolighet i och med att man inte vet vad som händer. Det som det kan innebära är ju hyreshöjningar och i värsta fall att de väljer att göra något annat med huset. Vi vill inte få sämre kvalitet på det vi ger våra barn eller en sämre arbetsplats för våra anställda, säger Sebastian Lian, ordförande för föräldrakooperativet Tusenkedjan.

Enligt den nya fastighetsägarens vd finns dock inga planer på att ändra villkoren för förskolorna.

– Vi är såpass stora och professionella att vi ser till att ha en bra relation med våra hyresgäster. Vi har daglig kontakt med hyresgäster som är både kommunala och privata aktörer. De goda relationer som Huge haft med hyresgästerna ska vi också ta hand om. Det finns ingen orsak till oro, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.