ANNONS

Förskoleelever tar plats på gamla Lakeside

Rudan center.
Gamla Lakeside-huset i Rudans friluftsområde i Handen.
Det gamla ungdomshuset Lakeside i Rudans friluftsområde fylls steg för steg med förskoleelever. Men att järnvägen ligger så nära gör att kommunen tvekar kring att starta förskola.
ANNONS

Det förra ungdomshuset Lakesidehuset stod 2010 färdigupprustat på initiativ från Haninges ungdomsråd.

Här fanns bland annat lunchkafé, film- och musikstudio, dansklasser och sykurser. Haninges ungdomshus framställdes som en modell även för andra kommuner.

Men trots påkostade satsningar drogs inte tillräckligt många ungdomar hit, och 2015 flyttades verksamheten till Jordbro kulturhus.

Sedan dess har tidsbegränsade hyreskontrakt gällt.

Vi har även planer på att öppna kafé eller restaurangverksamhet.

Haninge kommun, X-Cons Haninge,  Haningepolitikern Michael Fridebäcks gym Iform friskvårdscenter och musikföreningen Vägen ut vi unga har fått hyra in sig i perioder.

Mikael Stadin-Steffen är lokalstrateg på kommunens lokalförsörjning, och han berättar att huset nu döpts om till gamla namnet Rudan Center igen:

– Långsiktiga planen för byggnaden är att bedriva kommunal verksamhet i lokalerna, vi för en diskussion med flera förvaltningar kring att förlägga delar av sin verksamhet i byggnaden. Vi har även planer på att öppna kafé eller restaurangverksamhet.

Tjänstemännen har även velat se en idrottshall intill huset, men markförhållandena ser ut att vara för dåliga och frågan är känslig politiskt eftersom friluftsområdet även är naturreservat.

Sedan i höstas har huset allt mer inriktats på skolverksamhet, och kommunen har öppnat ateljéer och pedagogiska naturutställningar för förskolebarn.

Inga mer dansklasser

Från årsskiftet har danslokalen och musikateljén förvandlats till återbruks- och utbildningscenter för förskolorna. Hyreskontraktet med Vägen ut vi unga, som hyrde danslokalen, gick ut vid årsskiftet.

 Lokalen kan tills vidare inte hyras av någon dansförening, säger Mikael Stadin-Steffen.

Samtidigt är säkerhetsavståndet till järnvägen inte optimalt.

Panetoz-profilen och grundaren av Vägen ut vi unga, Pa Modou Badjie:

– Det är synd att kommunen inte längre vill använda danslokalen för det den är tänkt till, men vi kommer att samsas kring vår lokal i Jordbro i stället.

Jörn Karlsson, ekonomidirektör på Haninge kommun, understryker att Rudan Center ligger i ett centralt område, vilket gör platsen bra för förskoleverksamhet.

– Vi har tittat lite på hur man kan ha förskola i huset, men samtidigt är säkerhetsavståndet till järnvägen inte optimalt, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.