Förskolekock hoppas på White Guide

Emil Spanos förskolekock Norrboda förskola i Upplands-Bro
Emil Spanos, förskolekock på Norrboda förskola uppmärksammas på flera fronter.
Det är en nervös väntan för Emil Spanos - Norrboda förskolas egen stjärnkock. I veckan får han veta om han är nominerad till White Guide junior.

– Det är någon som har nominerat mig till White guide junior. Plötsligt dök de upp här för att prata med mig och smaka på min mat, säger Emil Spanos som jobbar som förskolekock på Norrboda förskola i Brunna.

Där har han sedan 2009 serverat vällagad, och ibland oortodox, restaurangmat till förskolebarnen. Passionen för maten har många gånger lett till sena kvällar och tidiga morgnar. När Mitt i ringer håller han som bäst på att förbereda en fläskkarré som ska lagas till halv elva på kvällen.

– Så att den är riktigt mör och fin imorgon, säger han.

På något sätt har ryktet om hans mat nått White Guide junior, vars syfte är att lyfta fram bra skolmat för att höja kvaliteten på den offentliga maten.De har 13 olika kategorier och Emil Spanos hoppas nu bli nominera till två av dem: Årets förskolekock och Årets förskolekök. I varje kategori nomineras tio som sedan kan ta hem titeln i Göteborg i september.

På torsdag eller fredag får han veta om han är en av de utvalda.

– Det finns ju ofantligt många bra förskolekockar här ute i landet. Jag tar inte ut någon seger i förväg, men bara att de har varit här två gånger är en jätteseger för mig.

Vad skulle det betyda för dig att vara en av de tio nominerade?

– Det skulle vara som en klapp på axeln för allt det slit man har gjort. Man blir uppmärksammad för det jobb man gör på en högre nivå, säger han.

Niklas Ekstedt

Om han inte skulle få vara med och tävla om titlarna kan han trösta sig med att snart komma ut i bokform. Frilansjournalisten Christian Daun, som bland annat skriver för magasinet Hunger, ska under året släppa en bok om mat för barn.

Tevekocken Niklas Ekstedt har producerat recepten till boken och Emil Spanos kommer vara med i boken som en förebild för hur man kan jobba med mat för barn.

– Den handlar bland annat om varför vi har barnmenyer, varför barn inte kan äta det vi äter. Eftersom jag inte direkt lagar den så kallade barnmaten var jag lämplig att vara med, säger Emil Spanos.