Förskolekocken i Örby lagar klimatsmart mat

Emma Björling i köket på förskolan Sture.
Emma Björling i köket på förskolan Sture.
På förskolan Sture i Örby lagar kocken Emma Björling all mat själv. Nästan allt är vegetariskt och ekologiskt.
– Barnen brukar inte ens tänka på att de inte äter kött, säger hon.

Kocken Emma Björling jobbar ensam i köket på den lilla förskolan Sture i Örby där ett 20-tal barn går. All mat lagar hon från grunden, även brödet bakar hon själv.

– Det är roligt när barnen får känna de goda dofterna av hemlagad mat och höra lärare och pedagoger som är intresserade och som gillar mat, säger hon.

Efter säsong

Nyligen presenterade Livsmedelsverket nya matråd för skolor där måltiderna föreslås vara en större del av undervisningen och där skolor uppmanas servera mer grönsaker och mindre kött.  

På Sture serveras vegetarisk mat fyra dagar i veckan och fisk en dag. Nästan alla råvaror är ekologiska och det mesta köps efter säsong. På verandan utanför köket står odlingslådor där det ofta går att hitta färska örter.

Doften av dagens lunch sprider sig ut från köket och in i matrummet. Idag blir det en av  barnens favoriter, Indisk currygryta med en massa olika grönsaker, rostade kikärtor och hemmagjord paneer.

– Det är ju tråkigt om barnen inte får uppleva alla de här smakerna som finns. De missar så mycket då.

Mindre matsvinn

Emma tänker inte bara klimatsmart när det gäller val av råvaror. Hon gör även allt hon kan för att minska svinnet.

– Idag till exempel har vi potatis över från igår, så den får åka ner i grytan idag.

Mycket av inspirationen hittar Emma på Instagram och Pinterest, och hon har även ett eget Instagramkonto, “matenpåsture”, där hon varje dag lägger upp bild och beskrivning på maten.

– Det är väldigt uppskattat bland föräldrarna. Då får de se vad barnen äter varje dag också.

Blir allt vanligare

Alla menyer och inköp är det Emma som sköter. Varje månad har hon en budget på 10 000 kronor – på 21 barn och 6 vuxna, frukost, lunch och mellanmål.

– Många tror nog att det inte är kostnadseffektivt men det är inte sant.

Emma ifrågasätter mycket av det halvfabrikat som serveras i skolkök, och tycker att kommuner borde satsa mer på hemlagad mat.

– Om kommunerna bestämde sig för att laga egen mat i köken så skulle det gå. Men det verkar komma mer och mer vilket är jättekul.

Tar efter varandra

Emma säger att det till en början kan vara svårt att få barnen att tycka om vissa grönsaker, men att man lär sig jobba runt det.

– Det gäller att vara lite smart. Till exempel tillagad paprika och lök har flera svårt för, men mixar jag ner det med något så märker de det inte ens, säger hon.

Dessutom tar barnen efter varandra.

– Om ett barn tycker att något är gott så brukar de andra haka på.