Förskollärare i Bromma: ”Vi går på knäna”

Det 1600 berättelser stora dokumentet #pressatläge släpptes på måndagen.
Det 1600 berättelser stora dokumentet #pressatläge släpptes på måndagen.
Det 1600 berättelser stora dokumentet #pressatläge släpptes på måndagen där förskollärarna vittnar om krisen i förskolorna.
– Vi går till jobbet sjuka för att inte sätta varandra ännu mer i skiten pga att vi inte får in vikarier, berättar en förskollärare i Bromma.

27 december 2017 öppnade Förskoleuppropet upp formuläret #pressatläge. Berättelser från förskollärare, barnskötare, vårdnadshavare och förskolechefer runt om i landet strömmade in.

På måndagen publicerades det 1600 berättelser långa uppropet, där man kan läsa vittnesmål om en förskola i kris.

Flera personer som arbetar på förskolor i Bromma deltar i uppropet.

”Jag och min kollega har gått på knäna för barnen. Vi har inte tagit ut vår planeringstid som vi har rätt till. Vi går till jobbet sjuka för att inte sätta varandra ännu mer i skiten pga att vi inte får in vikarier. Vi skriker efter personal, struktur och rutiner som gör att vi kan erbjuda barnen en bra verksamhet och som ger oss förutsättningar för att genomföra vårt uppdrag.”

En annan vittnar om att man som personal är tvungen att hålla upp en fasad inför föräldrarna.

”Jag och kollegan slår knut på oss själva 100 gånger om dagen. Vi båda har dundrande huvudvärk hela veckan. Önskar att jag kunde säga att det här bara var ett undantag men det börjar snarare bli regel. Till föräldrarna säger vi inte ett knyst, inte ens på direkt fråga. Föräldrarna är ju våra brukare och de får ju inte bli missnöjda för då kanske de byter förskola och då har vi ännu sämre ekonomiska förutsättningar.”

Till föräldrarna säger vi inte ett knyst

Vissa barn med särskilda behov har rätt till en extra resurs. En förskollärare berättar dock att förskolan använder resurspersonen som en vikarie istället.

”Barn som har rätt till resurs och ansökt om resurspeng får ofta inte ha sin resurs. Resursen blir någon slags husvikarie när personal saknas. Förskollärare som får ställa upp i köket hela dagen istället för att vara i barngrupp på grund av att vikarie inte sätts in. Det är inte ovanligt att man är 2 på 20 barn en hel dag. Läste nånstans att det finns regler för hur många hundar som får vistas på hunddagis men det gäller inte barn.”