Förskollärare höjer rösten – sjunkande skepp

Förskollärare vittnar om svåra arbetsförhållanden och känslan av att inte räcka till.
Förskollärare vittnar om svåra arbetsförhållanden och känslan av att inte räcka till.
För många barn per grupp och arbetsuppgifter som stjäl tid från arbetet med barnen. Förskollärare över hela landet vittnar om en förskola med problem. - Går varje dag hem med en känsla av att inte räcka till, skriver en förskollärare från Järfälla.

I måndags släpptes berättelserna i #pressatläge, det formulär som Förskoleupproret öppnade den 27 december 2017. Här har förskollärare, barnskötare, vårdnadshavare och förskolechefer runt om i landet kunnat skriva ner sina upplevelser av förskolan.

På bara några dagar hade det kommit in över 800 berättelser och när man nu gör #pressatläge offentligt har antalet stigit till 1600.

 

Många beskriver känslor som uppgivenhet, otillräcklighet och förtvivlan.

Även från Järfälla har det kommit in berättelser.

Järfällaröster från  #pressatläge

”Går varje dag hem med en känsla av att inte räcka till, att inte ha gjort tillräckligt för alla barn.”

”Mitt jobb senaste halvåret har genererat i viktnedgång, stressdrömmar, glömska och ångest. Det måste ske en förändring!”

”När vi var full styrka på min avdelning fick vi ofta täcka upp för andra. Planeringstid existerade inte. Ingen reflektion eller meningsfull tid med barnens intresse som fokus. Vi passade barn! ”

”Vi ska blogga och hålla föräldrarna uppdaterade, vi ska städa soprummet, vara vaktmästaren på förskolan, vi ska ha möten varje fredag och varannan tisdag förmiddag. Vi får slåss för ett schema. En liten titt på vardagen.”

Vill ha pengar

Järfälla kommun står med på listan över de kommuner som sökt stimulanspengar hos Skolverket, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Pengarna ska hjälpa kommunen att nå skolverkets mål på max 15 barn per småbarnsgrupp, eller ännu färre.

Enligt Kommunalarbetarens granskning, med siffror från Skolverket, hade Järfälla kommun i genomsnitt 15,3 barn i småbarnsgrupperna i oktober 2016.

Mitt i söker kommunen för en kommentar.