ANNONS

Barnen får trängas – Östermalms förskolegårdar är för små

Östermalmsbon Sophia Arp med kompisens dotter Elle, i Humegårdens parklek på Östermalm. Hennes egen dotter sover i vagnen bakom, hennes 3-årige son är i förskolan. Innerstadens förskolegårdar är betydligt mindre än de i ytterstaden.
Sophia Arp med kompisens dotter Elle, i Humlegårdens parklek. Hennes egen dotter sover i vagnen och 3-årige sonen är i förskolan.
Forskning visar att barn rör sig mindre på förskolor med små gårdar.
Men bara två stadsdelar lever upp till Boverkets rekommendationer, visar Mitt i:s kartläggning.
På Östermalm har barnen inte ens hälften av lekytan de borde ha.
ANNONS

40 kvadratmeter per barn och minst 3 000 kvadratmeter totalt, ungefär en halv fotbollsplan. Så stor ska ytan där barnen kan leka utomhus på en förskolegård vara, rekommenderar Boverket.

Men de flesta förskolor i länet kommer inte i närheten av rekommendationen. Det visar Mitt i:s kartläggning.

– Det är inte bra! Att ha en alldeles för liten gård är som att spärra in djur i ett trångt utrymme, säger Cecilia Boldemann, forskare vid Karolinska Institutet.

1,3 meter per barn

Hur stor yta barnen i Stockholms stad har att leka på skiljer sig kraftigt åt mellan olika stadsdelar. I Farsta och Rinkeby-Kista har barnen gott om plats – över 45 kvadratmeter var. Det är betydligt mer trängsel i innerstan där varje barn kan ha knappt 18 kvadratmeter, som på Östermalm.

Men det skiljer sig mycket åt inom Östermalm också. Ett par förskolor i stadsdelen har över 80 kvadratmeter per barn – medan några har under 2 kvadratmeter per barn.

– På min 3-åriga sons förskola, Hedvig Eleonora, finns en bra innergård med grönskande planteringar. Det spelade roll när vi valde den, säger Östermalmsbon Sophia Arp, på utflykt i Humlegården med sitt yngsta barn.

Östermalmsbon Sophia Arp med kompisens dotter Elle, i Humegårdens parklek på Östermalm. Hennes egen dotter sover i vagnen bakom, hennes 3-årige son är i förskolan. Innerstadens förskolegårdar är betydligt mindre än de i ytterstaden.

”Om man väljer att bo i innerstan får man kanske acceptera att det är trängre”, säger Östermalmsbon Sophia Arp. Här leker hon med kompisens dotter Elle. Hennes egen flicka sover i vagnen. Foto: Christian Lärk

Ändå var hon inte helt nöjd när hon först såg innergården.

ANNONS

– Jag är uppvuxen på landet och van vid mycket grönska och utrymme, så jag tyckte att det såg hemskt ut. Men sedan märkte att utrymmet räcker bra för de små barnen. Dessutom gör de utflykter, till exempel till Gärdet och Djurgården. Och om man väljer att bo i innerstan så får man kanske acceptera att det är trängre, säger Sophia Arp.

Så stora är förskolegårdarna i din stadsdel

StadsdelGenomsnittlig yta utomhus, kvm per barn
Skarpnäck31.6
Enskede Årsta30.7
Farsta45.6
Hägersten-L16.4
ÄlvsjöIngen uppgift
SkärholmenIngen uppgift
Bromma33.1
Hässelby-Väll38.8
Spånga-Tensta41,4
Rinkeby-Kista48.9
SödermalmIngen uppgift
Kungsholmen15.5
NorrmalmIngen uppgift
Östermalm17.8

Fotnot: Uppgifterna avser främst kommunala förskolor.

Källa: Mitt i:s enkät till länets samtliga kommuner. Sammanställningen bygger på dessa svar.

Stora skillnader

Förskolegårdarna i Stockholms stad är grovt räknat dubbelt så stora i ytterstaden som innanför tullarna. Alla stadsdelar har dock inte uppgifter om hur stora gårdarna är, och just nu arbetar stadsbyggnadskontoret med en ny, central kartläggning av detta.

– Det är ett omfattande arbete att samla in rätt data. Syftet är att få ett bättre planeringsunderlag, säger Daniel Andersson på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Mitt i:s kartläggning visar att det är stora skillnader även i övriga länet. På Värmdö är den genomsnittliga friytan 50 kvadratmeter per barn, medan Järfällas barn får ungefär hälften: 24 kvadratmeter.

Mer spring på större gårdar

Hur stor en gård är påverkar hur mycket barn rör på sig. Det visar forskning.

– Det är ett övertygande samband, säger Daniel Berglind som lett en studie i ämnet.

Men det finns något som är ännu viktigare: Att förskolorna har skriftliga riktlinjer för hur barnen ska röra på sig mer.

Därför har Stockholms stad nu tagit beslut om att alla kommunala förskolor ska ta fram en policy för fysisk aktivitet innan året är slut.

– Det är en väldigt intressant fråga som behöver sättas högre upp på agendan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.  Foto: Pressfoto

Större skillnader i framtiden

När det gäller framtidens förskolor ser skillnaderna ut att bli allt större – både mellan kommunerna och inom dem.

Ett 10-tal kommuner i Mitt i:s kartläggning uppger att de fortfarande siktar på minst 30-40 kvadratmeter friyta per barn när de bygger nya förskolor. Sundbyberg har som mål att friytan på gårdarna ska vara 20 kvadratmeter per barn, medan Nacka siktar på 10-30 kvadratmeter per barn, beroende på läge i kommunen.

Inga riktlinjer i Stockholm

Stockholms stad har valt att inte sätta upp några riktlinjer alls.

– Stadens inriktning är att Boverkets rekommendationer inte är tillämpliga här. Vi har inte heller satt någon egen siffra utan väger in detta i varje projekt. Förskolegårdar är ett av många viktiga intressen i stadsplaneringen, men det är inte utslagsgivande, säger Daniel Andersson.

Fakta

Så gjordes kartläggningen

Mitt i har i enkätform frågat alla kommuner i Stockholms län samt stadsdelar i Stockholms stad hur stora deras förskolegårdar är.

Sammanställningen bygger på dessa svar.

I tre fall har inga svar inkommit, trots påminnelser: Österåker, Salem och Nynäshamn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.