ANNONS

På Söder har man ingen koll på förskolornas lekyta

Södermalmsbon Beatrice med dottern Rosalie, 4,5 år, och hunden Milou i Blecktornsparken. Rosalie går i förskolan The Cottage, som helt saknar innergård.
Det är tufft att Rosalies förskola saknar gård, tycker mamma Beatrice. De bor vid Blecktornsparken och passar på att gunga när de går förbi.
Forskningen är tydlig, förskolegården är viktig för hur mycket barn rör på sig.
I innerstan är gårdarna generellt hälften så stora som i förorten.
Men på Södermalm har man ingen koll på hur mycket yta barnen får leka på.
ANNONS

40 kvadratmeter per barn och minst 3 000 kvadratmeter totalt, ungefär en halv fotbollsplan. Så stor ska ytan där barnen kan leka utomhus på en förskolegård vara, rekommenderar Boverket.

Men de flesta förskolor i länet kommer inte i närheten av rekommendationen. Det visar Mitt i:s kartläggning.

– Det är inte bra! Att ha en alldeles för liten gård är som att spärra in djur i ett trångt utrymme, säger Cecilia Boldemann, forskare vid Karolinska Institutet.

Ingen utegård alls

Hur stor yta barnen i Stockholms stad har att leka på skiljer sig kraftigt åt mellan olika stadsdelar. I Farsta och Rinkeby-Kista har barnen gott om plats – över 45 kvadratmeter var. Det är betydligt mer trängsel i innerstan. Där kan varje barn ha drygt 15 kvadratmeter, som på Kungsholmen.

Södermalmsbon Beatrice med dottern Rosalie, 4,5 år, och hunden Milou i Blecktornsparken. Rosalie går i förskolan The Cottage, som helt saknar innergård. Reportage om trånga utegårdar hos förskolorna.

”Personalen är väldigt kärleksfull och engagerad. Därför väljer vi att ha kvar Rosalie på The Cottage, trots att det är en stor brist att ingen gård finns”, säger Beatrice. Foto: Pekka Pääkkö

På Södermalm kan inte staden ge någon sammanställning av hur mycket yta förskolebarnen har att leka på. Den senaste inventeringen gjordes 2013 och bara 10 av runt 50 förskolor deltog. Men problemet är högaktuellt för många föräldrar.

– På min dotters förskola finns ingen utegård alls att leka på. Det är extremt problematiskt och påverkar möjligheten att vara ute markant, säger Söderbon Beatrice, på promenad genom Blecktornsparken med 4-åriga Rosalie.

Personalen går med barnen till olika parker, för att de ska få leka, en lösning som många förskolor har. Men det fungerar inte alltid, enligt Beatrice.

ANNONS

– Om det är ont om personal eller många nya vikarier blir det ibland ingen utevistelse, eftersom de måste kunna garantera säkerheten när de går över trafikerade vägar till parkerna, säger hon.

Så stora är förskolegårdarna i din stadsdel

StadsdelGenomsnittlig yta utomhus, kvm per barn
Skarpnäck31.6
Enskede Årsta30.7
Farsta45.6
Hägersten-L16.4
ÄlvsjöIngen uppgift
SkärholmenIngen uppgift
Bromma33.1
Hässelby-Väll38.8
Spånga-Tensta41,4
Rinkeby-Kista48.9
SödermalmIngen uppgift
Kungsholmen15.5
NorrmalmIngen uppgift
Östermalm17.8

Fotnot: Uppgifterna avser främst kommunala förskolor.

Stora skillnader

Förskolegårdarna i Stockholms stad är grovt räknat dubbelt så stora i ytterstaden som innanför tullarna. Men eftersom alla stadsdelar inte har uppgifter om hur stora gårdarna är arbetar stadsbyggnadskontoret med en ny, central kartläggning av detta.

– Det är ett omfattande arbete att samla in rätt data. Syftet är att få ett bättre planeringsunderlag, säger Daniel Andersson på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Mer spring på större gårdar

Hur stor en gård är påverkar hur mycket barn rör på sig. Det visar forskning.

– Det är ett övertygande samband, säger Daniel Berglind som lett en studie i ämnet.

Men det finns något som är ännu viktigare: Att förskolorna har skriftliga riktlinjer för hur barnen ska röra på sig mer.

Därför har Stockholms stad nu tagit beslut om att alla kommunala förskolor ska ta fram en policy för fysisk aktivitet innan året är slut.

– Det är en väldigt intressant fråga som behöver sättas högre upp på agendan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.  Foto: Pressfoto

Större skillnader i framtiden

När det gäller framtidens förskolor ser skillnaderna ut att bli allt större – både mellan kommunerna och inom dem.

Ett 10-tal kommuner i Mitt i:s kartläggning uppger att de fortfarande siktar på minst 30–40 kvadratmeter friyta per barn när de bygger nya förskolor. Sundbyberg har som mål att friytan på gårdarna ska vara 20 kvadratmeter per barn, medan Nacka siktar på 10–30 kvadratmeter per barn, beroende på läge i kommunen.

Inga riktlinjer i Stockholm

Stockholms stad har valt att inte sätta upp några riktlinjer alls.

– Stadens inriktning är att Boverkets rekommendationer inte är tillämpliga här. Vi har inte heller satt någon egen siffra utan väger in detta i varje projekt. Förskolegårdar är ett av många viktiga intressen i stadsplaneringen, men det är inte utslagsgivande, säger Daniel Andersson.

Fakta

Så gjordes kartläggningen

Mitt i har i enkätform frågat alla kommuner i Stockholms län samt stadsdelar i Stockholms stad hur stora deras förskolegårdar är.

Sammanställningen bygger på dessa svar.

I tre fall har inga svar inkommit, trots påminnelser: Österåker, Salem och Nynäshamn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.