ANNONS

I Vasastan har man ingen koll på förskolornas lekyta

Förskola, Mamma Vanessa Tranquilli, 3-åringarna Alessio och Allegra, i Vasaparken. Mågna förskolegårdar i innerstaden är för trånga. Vanessa tar barnen ur förskolan, bland annat på grund av den trånga asfaltsgården där.
Vanessa Tranquilli och 3-åringarna Alessio och Allegra njuter av våren i Vasaparkens parklek. På barnens förskola är det trängre utomhus.
Forskningen är tydlig, förskolegården är viktig för hur mycket barn rör på sig.
I innerstan är gårdarna generellt hälften så stora som i förorten.
Men i Vasastan har man ingen koll på hur mycket yta barnen får leka på.
ANNONS

40 kvadratmeter per barn och minst 3 000 kvadratmeter totalt, ungefär en halv fotbollsplan. Så stor ska ytan där barnen kan leka utomhus på en förskolegård vara, rekommenderar Boverket.

Men de flesta förskolor i länet kommer inte i närheten av rekommendationen. Det visar Mitt i:s kartläggning.

– Det är inte bra! Att ha en alldeles för liten gård är som att spärra in djur i ett trångt utrymme, säger Cecilia Boldemann, forskare vid Karolinska Institutet.

Sämst i innerstan

Hur stor yta barnen i Stockholms stad har att leka på skiljer sig kraftigt åt mellan olika stadsdelar. I Farsta och Rinkeby-Kista har barnen gott om plats – över 45 kvadratmeter var. Det är betydligt mer trängsel i innerstan. Där kan varje barn ha drygt 15 kvadratmeter, som på Kungsholmen.

Men på Norrmalm kan inte ens staden ge någon sammanställning av hur mycket yta förskolebarnen har att leka på. Bland annat eftersom många av förskolorna delar gård med bostadsrättsföreningar, vilket gör att staden inte alltid vet hur stor lekytan utomhus är. Men problemet är högaktuellt för många föräldrar.

Förskola, Mamma Vanessa Tranquilli, 3-åringarna Allegra och Alessio, i Vasaparken. Mågna förskolegårdar i innerstaden är för trånga. Vanessa tar barnen ur förskolan, bland annat på grund av den trånga asfaltsgården där.

Dags för energipåfyllning! Vanessa Tranquilli ger 3-åringarna Allegra och Alessio grillad krov med bröd, i Vasaparkens parklek. Foto: Pekka Pääkkö

– Mina barn går på en förskola som bara har en liten asfaltsgård med en sandlåda, inget annat. Jag blev förskräckt när jag såg gården första gången, det var så trångt och så hög ljudvolym. Ändå fick barnen gå där. Jag hade inget val eftersom jag just flyttat från en annan stadsdel och ramlat ur kön, säger Vanessa Tranquilli som grillar korv med tvillingarna Allegra och Alessio i Vasaparken.

De två 3-åringarna slutar snart sin förskola. I stället ska de börja på Stockholm International School vid Johannes kyrka.

ANNONS

– Eftersom jag inte kunde få en bättre förskola valde jag att sätta mina barn i skola. Där finns en fin innergård med en lekställning och en park utanför, säger Vanessa Tranquilli.

Så stora är förskolegårdarna i din stadsdel

StadsdelGenomsnittlig yta utomhus, kvm per barn
Skarpnäck31.6
Enskede Årsta30.7
Farsta45.6
Hägersten-L16.4
ÄlvsjöIngen uppgift
SkärholmenIngen uppgift
Bromma33.1
Hässelby-Väll38.8
Spånga-Tensta41,4
Rinkeby-Kista48.9
SödermalmIngen uppgift
Kungsholmen15.5
NorrmalmIngen uppgift
Östermalm17.8

Fotnot: Uppgifterna avser främst kommunala förskolor.

Källa: Mitt i:s enkät till länets samtliga kommuner. Sammanställningen bygger på dessa svar.

Stora skillnader

Förskolegårdarna i Stockholms stad är grovt räknat dubbelt så stora i ytterstaden som innanför tullarna. Och eftersom alla stadsdelar inte har uppgifter om hur stora gårdarna är arbetar just nu stadsbyggnadskontoret med en ny, central kartläggning av detta.

– Det är ett omfattande arbete att samla in rätt data. Syftet är att få ett bättre planeringsunderlag, säger Daniel Andersson på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Mer spring på större gårdar

Hur stor en gård är påverkar hur mycket barn rör på sig. Det visar forskning.

– Det är ett övertygande samband, säger Daniel Berglind som lett en studie i ämnet.

Men det finns något som är ännu viktigare: Att förskolorna har skriftliga riktlinjer för hur barnen ska röra på sig mer.

Därför har Stockholms stad nu tagit beslut om att alla kommunala förskolor ska ta fram en policy för fysisk aktivitet innan året är slut.

– Det är en väldigt intressant fråga som behöver sättas högre upp på agendan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.  Foto: Pressfoto

Större skillnader i framtiden

När det gäller framtidens förskolor ser skillnaderna ut att bli allt större – både mellan kommunerna och inom dem.

Ett 10-tal kommuner i Mitt i:s kartläggning uppger att de fortfarande siktar på minst 30-40 kvadratmeter friyta per barn när de bygger nya förskolor. Sundbyberg har som mål att friytan på gårdarna ska vara 20 kvadratmeter per barn, medan Nacka siktar på 10-30 kvadratmeter per barn, beroende på läge i kommunen.

Inga riktlinjer i Stockholm

Stockholms stad har valt att inte sätta upp några riktlinjer alls.

– Stadens inriktning är att Boverkets rekommendationer inte är tillämpliga här. Vi har inte heller satt någon egen siffra utan väger in detta i varje projekt. Förskolegårdar är ett av många viktiga intressen i stadsplaneringen, men det är inte utslagsgivande, säger Daniel Andersson.

Fakta

Så gjordes kartläggningen

Mitt i har i enkätform frågat alla kommuner i Stockholms län samt stadsdelar i Stockholms stad hur stora deras förskolegårdar är.

Sammanställningen bygger på dessa svar.

I tre fall har inga svar inkommit, trots påminnelser: Österåker, Vaxholm, Salem och Nynäshamn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.