ANNONS

Så stora är barnens förskolegårdar i västerort

väst, förskoleenkäten.Vid Gulsippan i Hässelby. Maria Afram Nerman med barnen Rebecka (1,5 år), Nora (4) och Mathias (6).
Maria Afram Nerman med barnen Rebecka (1,5 år), Nora (4) och Mathias (6).
Forskning visar att barn rör sig mindre på förskolor med små gårdar.
Men bara två stadsdelar lever upp till Boverkets rekommendationer, visar Mitt i:s kartläggning.
I västerort är förskolornas yta i genomsnitt nära det som rekommenderas.
ANNONS

40 kvadratmeter per barn och minst 3 000 kvadratmeter totalt, ungefär en halv fotbollsplan. Så stor ska ytan där barnen kan leka utomhus på en förskolegård vara, rekommenderar Boverket.

Mitt i har kartlagt hur stor lekyta barnen i länet – och i Hässelby, Vällingby och Spånga – har. Det visar sig att de flesta stadsdelar inte kommer i närheten av rekommendationen – eller så kan man inte svara på hur stor yta deras förskolor har.

– Det är inte bra! Att ha en alldeles för liten gård är som att spärra in djur i ett trångt utrymme, säger Cecilia Boldemann, forskare vid Karolinska Institutet.

”Lättare att hålla koncentrationen”

väst, förskoleenkäten.Vid Gulsippan i Hässelby. Maria Afram Nerman med barnen Rebecka (1,5 år), Nora (4) och Mathias (6).

Maria Afram Nerman med barnen Rebecka (1,5 år), Nora (4) och Mathias (6). Foto: Christian Lärk

I Hässelby och Vällingby har de 46 förskolorna i snitt knappt 39 kvadratmeter lekyta per barn – alltså strax under riktlinjerna. I Spånga-Tensta är samma siffra drygt 41 kvadratmeter, men där är även parkeringar medräknade.

I parkleken Gulsippan i Hässelby villastad träffar vi Maria Afram Nerman med barnen Rebecka (1,5 år), Nora (4) och Mathias (6).

– Det är jätteviktigt att barnen får vara ute och röra sig mycket, inte minst för deras kognitiva förmåga. När de är aktiva får de lättare att hålla koncentrationen och lära sig saker, säger Maria Afram Nerman.

Just det att barnen är ute mycket är en faktor som har stor betydelse när Maria väljer förskola åt sina barn.

ANNONS

– Själva förskolegården kanske inte är så jätteviktig, men om man har en liten gård måste man i alla fall ta sig ut och göra andra saker. Det tycker jag är viktigt, säger hon. 

Maria är föräldraledig med minstingen Rebecka just nu och därför är även de andra barnen hemma så här i coronatider.

Barnens favoritsysselsättningar:

– Jag gillar att klättra, säger Mathias.

– Och jag att gunga! säger Nora.

”Åtminstone ett par timmar per dag”

väsp, förskoleenkäten.Vid Starbo i Nälsta (Spånga). Louise Flockhart med dottern Sophie, 5 år, testar linbanan på parkleken Starbo i Nälsta.

Louise Flockhart med dottern Sophie, 5 år. Foto: Christian Lärk

I Spånga testar Louise Flockhart med dottern Sophie, 5 år, linbanan på parkleken Starbo.

– Jag tycker det är jätteviktigt att barnen är ute. Jag har sett statistik på att barn som är ute mycket är sjuka mindre ofta. Så det är absolut viktigt att de kommer ut åtminstone ett par timmar om dagen.

– Det är bra om förskolans gård är stor, men också att det finns grejer att göra för barnen och att det inte bara är asfalt. Och så kan man ju också ta sig iväg på utflykter och så. Det är jätteviktigt att förskolorna har mycket utomhusaktiviteter.

Hur stor yta barnen i de olika stadsdelarna har att leka på skiljer sig åt. I Farsta och Rinkeby-Kista har barnen gott om plats – över 45 kvadratmeter var. Det är betydligt mer trängsel i innerstan där varje barn kan ha drygt 15 kvadratmeter, som på Kungsholmen.

Så stora är förskolegårdarna i din stadsdel

StadsdelGenomsnittlig yta utomhus, kvm per barn
Skarpnäck31.6
Enskede Årsta30.7
Farsta45.6
Hägersten-L16.4
ÄlvsjöIngen uppgift
SkärholmenIngen uppgift
Bromma33.1
Hässelby-Väll38.8
Spånga-Tensta41,4
Rinkeby-Kista48.9
SödermalmIngen uppgift
Kungsholmen15.5
NorrmalmIngen uppgift
Östermalm17.8

Fotnot: Uppgifterna avser främst kommunala förskolor.

Källa: Mitt i:s enkät till länets samtliga kommuner. Sammanställningen bygger på dessa svar.

Stora skillnader

I Stockholms stad är gårdarna grovt räknat dubbelt så stora i ytterstaden som innanför tullarna. Alla stadsdelar har dock inte uppgifter om hur stora gårdarna är, och just nu arbetar stadsbyggnadskontoret med en ny, central kartläggning av detta.

– Det är ett omfattande arbete att samla in rätt data. Syftet är att få ett bättre planeringsunderlag, säger Daniel Andersson, stadsbyggnadsstrateg på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Mitt i:s kartläggning visar att det är stora skillnader även i övriga länet. På Värmdö är den genomsnittliga friytan 50 kvadratmeter per barn, medan Järfällas barn får ungefär hälften: 24 kvadratmeter.

Mer spring på större gårdar

Hur stor en gård är påverkar hur mycket barn rör på sig. Det visar forskning.

– Det är ett övertygande samband, säger Daniel Berglind som lett en studie i ämnet.

Men det finns något som är ännu viktigare: Att förskolorna har skriftliga riktlinjer för hur barnen ska röra på sig mer.

Därför har Stockholms stad nu tagit beslut om att alla kommunala förskolor ska ta fram en policy för fysisk aktivitet innan året är slut.

– Det är en väldigt intressant fråga som behöver sättas högre upp på agendan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Större skillnader i framtiden

När det gäller framtidens förskolor ser skillnaderna ut att bli allt större – både mellan kommunerna och inom dem.

Ett 10-tal kommuner i Mitt i:s kartläggning uppger att de fortfarande siktar på minst 30-40 kvadratmeter friyta per barn när de bygger nya förskolor. Sundbyberg har som mål att friytan på gårdarna ska vara 20 kvadratmeter per barn, medan Nacka siktar på 10-30 kvadratmeter per barn, beroende på läge i kommunen.

Sollentuna uppger att det inte går att uppfylla kommunens egna riktlinjer i de centrala delarna, och i Huddinge blir gårdarna dubbelt så stora i de perifera delarna som i de centrala.

Inga riktlinjer i Stockholm

Stockholms stad har valt att inte sätta upp några riktlinjer alls.

– Stadens inriktning är att Boverkets rekommendationer inte är tillämpliga här. Vi har inte heller satt någon egen siffra utan väger in detta i varje projekt. Förskolegårdar är ett av många viktiga intressen i stadsplaneringen, men det är inte utslagsgivande, säger Daniel Andersson.

Fakta

Så gjordes kartläggningen

Mitt i har i enkätform frågat alla kommuner i Stockholms län samt stadsdelar i Stockholms stad hur stora deras förskolegårdar är.

Sammanställningen bygger på dessa svar.

I tre fall har inga svar inkommit, trots påminnelser: Österåker, Salem och Nynäshamn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.