ANNONS

Tre stora förskolor på gång i Skärholmen

Typskola. Tidig skiss över nya förskolan ska ska byggas på Ekholmsvägen 333 i Skärholmen.
En tidig visionsbild över hur förskolan ska passas in i miljön vid Ekholmsvägen 333.
Skärholmens stadsdel växer, och större förskolor behövs. Vid sitt nästa möte väntas Sisab fatta beslut om att riva tre förskolor och ersätta dem med betydligt större.
Planerna är dock i ett tidigt skede.
ANNONS

I dag går 48 barn i förskolan på Ekholmsvägen 333. I framtiden kan de bli betydligt fler. Sisab planerar att riva den nuvarande byggnaden och uppföra en souterrängbyggnad i två plan. Där ska knappt 150 barn rymmas i åtta avdelningar.

Planerna är dock i ett tidigt skede, och byggstart ligger flera år fram i tiden. Detsamma gäller två andra projekt som Sisab planerar.

Det ena är Torpgläntan 8 i Vårberg. Också den ska, enligt planerna, rivas och ersättas med en större. I dag går 72 barn i förskolan. Den nya ska rymma knappt 150 barn i åtta avdelningar. Den ska ligga på samma plats som dagens förskola, en bit från Söderholmsskolan .

Förskolan Båtholmen på Vårbergsvägen 64 har i dag plats för 97 barn. Också den planerar man att riva. Den nya förskolan ska, precis som de andra två, rymma 144 barn i åtta avdelningar. Tanken är en byggnad med två våningar och ett tillagningskök – något som saknas i dag.

Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB) väntas klubba inriktningsbesluten vid sitt möte den 4 februari. Inriktningsbeslut är beslut som fattas i ett tidigt skede. Byggstarterna är därför inte exakt spikade.

Planerna på nya förskolor hänger ihop med Fokus Skärholmen, jätteprojektet som ska ge Skärholmens stadsdel tusentals nya bostäder. Då behövs också fler förskoleplatser. Skulle bostadsprojekten försenas eller bantas påverkar det också förskolebyggena, eftersom färre nya platser då behövs.

Även på Ekholmsvägen 133 blir det inom några år en ny förskola, som ska ersätta den som brann sommaren 2017. Den beräknas öppna 2022, som Mitt i nyligen berättade  i en artikel.

ANNONS

Investeringskostnaden för förskolan på Ekholmsvägen 333 beräknas till 64 miljoner kronor. För Torpgläntan 8 är siffran 60 miljoner kronor och för Båtholmen 60 miljoner kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.