ANNONS

”150 barn står i kö till förskolor som har noll lediga platser”

Fullt på förskolorna i Arninge/Ullna i Täby.
Fullt på förskolorna i Arninge/Ullna i Täby. Föräldrar måste skjutsa barnen till förskolor i andra delar av Täby.
Förskolan i Ullna och Hägerneholms förskola har en lång kö av väntande barn. Nu har oppositionspolitiker Stefan Andersson (S) slagit larm om den ohållbara situationen att föräldrar får skjutsa sina barn till helt andra delar av Täby.
ANNONS

”I dagsläget är det minst 150 barn som står i kö till förskolorna i området, förskolor som i dag har noll lediga platser”, enligt Stefan Andersson.

Han är orolig över att kön växer sig allt längre och har krävt ett utförligt svar från den styrande majoriteten på frågan: ”Hur ser planen ut för att möta det stor behovet av förskoleplatser i Arninge/Ullna/Hägerneholm?”

Hänvisas till andra förskolor i Täby

Totalt sätt är det inte brist på förskoleplatser i Täby. Tvärtom är det överskott på andra håll i kommunen, uppger Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och grundskolenämnden, i sitt svar på den framförda oron interpellationen till kommunfullmäktige. Det finns lediga förskoleplatser i Gribbylund/Löttingelund, Skarpäng/Gripsvall, Täby Kyrkby, Vallatorp, Täby Centrum och Hägernäs.

Camilla Ifvarsson (L), kommunalråd och ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Camilla Ifvarsson (L), kommunalråd och ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Kommunen utreder förskolesituationen

Enligt Camilla Ifvarsson pågår en utredning angående behovet av lokaler till förskolor i hela Täby, den omfattar även Arninge, Ullna och Hägerneholm,. Ett område i Täby där det har byggts mycket bostäder och kommer att byggas mer.

Utredningen ska vara klar i juni nästa år.

Rykten tillbakavisas

Stefan Andersson frågar också om ryktet om att Förskolan i Ullna inför höstens termin enbart tagit in 5-åringar stämmer. Han är orolig för att det gör det ”än svårare för de minsta barnen att få plats på en förskola nära hemmet”.

Camilla Ifvarsson hänvisar till statistik om att 6 av 21 barn som fått en plats inför hösten på Förskolan i Ullna var 5-åringar och resten är yngre. Det finns inte något avtal mellan förskolan och kommunen som reglerar placering efter barnens ålder utan varje förskola har rätt att anpassa intagningen ”efter rådande förutsättningar och organisation” tillägger hon.

ANNONS