Stora förskolor den nya trenden i Skarpnäck

Snart väntar större förskolor i Hammarby-Skarpnäck. De nya ska ha 6-8 avdelningar.
Snart väntar större förskolor i Hammarby-Skarpnäck. De nya ska ha 6-8 avdelningar.
Jätteförskolan som planeras på Stångåvägen är inget undantag. Nu är det stora förskolor som gäller i Hammarby-Skarpnäck.
– Det kommer att byggas fler med åtta avdelningar i våra nybyggnadsområden, säger Jan-Erik Johansson, förskolechef i Skarpnäck.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat planeras en ny förskola på Stångåvägen i Bagarmossen. Ärendet behandlas i stadsdelsnämnden den 24 augusti.

Förskolan kommer att ha åtta avdelningar och 144 barn.

Det kommer ju att byggas ut ganska kraftigt här om några år och vi har en mängd förskolelokaler med tillfälligt bygglov, alltså paviljonger och vi ska byta ut dem så vi får riktiga lokaler överallt, säger Jan-Erik Johansson, förskolechef i Skarpnäck.

Vad tycker ni om att förskolan blir så stor?

– Det har vi inget emot. Vi har redan en förskola som är lika stor idag som heter Vintergatan. Och när vi tittar på vad föräldrarna tycker i enkäter så upplever inte föräldrar stora förskolor som sämre än andra utan de ligger snarare på övre halvan i betyg.

De som brukar ligga i både topp och botten när det gäller betyg i Skarpnäcks stadsdelsområde är små förskolor med två avdelningar.

– Det är väl för att det är inte är så många som jobbar där och då blir man mer påverkad av dem som jobbar. Om det inte funderar så märks det mer, medan en stor förskola har fler möjligheter. Samtidigt så finns det andra saker man måste tänka på på en stor förskola, som att inte alla går ut samtidigt.

Jätteförskolan på Stångåvägen kommer inte att vara den enda i sitt slag.

  Det kommer att byggas fler förskolor med åtta avdelningar i våra nybyggnadsområden. Sex till åtta avdelningar blir de flesta, säger Jan-Erik Johansson.

Har ni märkt några preferenser från föräldrar när det gäller om de vill ha stora eller små förskolor?

– Vi har hört ibland att en del föräldrar blir tveksamma till en så stor förskola. När vi byggde Grönmossen som har sex avdelningar var några tveksamma. Då sa vi åt dem att besöka Vintergatan och prata med föräldrar där. Jag har inte hört någon tacka nej för att de tycker att förskolan är stor. Oftast är det viktigaste att förskolan ligger nära där man bor. Och att den har ett gott rykte.