S-topp lämnar politiken efter sms-skandal

Robert Noord (S), ­oppositionsråd i ­Haninge, lämnar sina politiska uppdrag efter Expressens avslöjande om hans makt-sms till en kvinnlig ­M-politiker i 20-årsåldern.

– Han sa att han hade makt och alltid fick vad han ville, säger ­M-kvinnan.

Robert Noord är oppositionsråd i Haninge sedan 2008 och en av två heltidspolitiker med lön från kommunen. Han är också Socialdemokraternas förstanamn på valsedeln i kommunvalet i Haninge och den som skulle ta över som kommunstyrelsens ordförande vid ett maktskifte. Så sent som i fredags var han ute och knackade dörr i Västerhaninge tillsammans med några partikollegor.

I söndags meddelade han att han lämnar sina politiska uppdrag. Lokaltidningen Mitt i har försökt att nå honom för en kommentar men inte lyckats. Till Expressen skriver han:

”Även om min avsikt med dessa sms varit skämtsamma har de uppfattats på annat sätt. Därför är de oacceptabla och jag väljer att ta konsekvenserna av detta.”

Sms:en började redan 2010. I vintras fick M-kvinnan nog. Hon kände sig trakasserad och visade Noords sms och Facebook-meddelanden för några partivänner som reagerade.

Mitt i har tagit del av Robert Noords meddelanden till kvinnan där han försöker tjata sig till en dejt med henne och gör ­inviter. Han skriver också: ”Du kommer göra en strålande ­karriär som forskare om du bara är vän med partiet som kommer styra de kommande 30 åren.”

– Det var det som jag tyckte var värst, att han utnyttjade sin position för att få mig, säger ­M-kvinnan till Mitt i.

När kvinnan berättade om sms:en för sitt parti konfronterade Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Robert Noord.

Han erkände och skickade ­sedan en ursäkt till M-kvinnan. Därefter ska meddelandena ha upphört.

Varför kommer det här ut nu, bara en vecka före valet?

– Jag har inga kommentarer runt det här. Jag tycker inte att en sådan här sak hör hemma i brinnande valrörelse. Jag vill ägna kraften åt att berätta vilken politik vi vill föra, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men för Robert Noords partikamrater kom det som en överraskning i helgen.

– Vi har inte varit varse situationen som har uppstått förrän i lördags kväll. Det är helt oacceptabelt att uttrycka sig på det här viset. Han bad själv om att få bli entledigad från sina uppdrag, ett beslut som jag tycker är klokt, säger Christer Erlandsson (S) ordförande i Haninge arbetarkommun.

Med bara dagar kvar till valet behöver de nu hitta en efter­trädare till sin starke man. Val­sedelns andranamn Meeri Wasberg har tillfälligt utsetts till gruppledare för Socialdemokraterna i Haninge.

Förskolorna köper mest ekologisk mat i haninge

HANINGE Förskolornas kockar köper in mest ekologisk mat av alla kommunala verksamheter. I genomsnitt köper de 38 procent ekologisk. Förskolorna Aspen (65 procent) och Hasseln (64 procent) i Handen ligger i topp bland förskolorna.

Tidigare har vit i berättat att Runstensskolan och Brandbergsskolan har den högsta andelen inköpt ekologisk mat bland kommunens skolor, 46 procent. Snittet för Haninges skolor är 28 procent.

Han bad själv om att bli entledigad från sina uppdrag, ett beslut som jag tycker är klokt.