ANNONS

Nytt förslag ska sätta stopp för fusket i hemtjänsten

Hemtjänstföretaget Ideal vård och service anklagas för fusk i flera kommuner i Stockholms län
Sollentuna kommun har precis sagt upp sitt avtal med Ideal vård och service efter att bolaget ska ha fuskat med rapporteringen.
Vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna har beslutat att utreda hur man bättre kan upptäcka och motverka fuskande hemtjänstutförare, och om en begränsning av antalet utförare kan öka kvaliteten och motverka fusket.
ANNONS

De senaste åren har vård- och omsorgsnämnden avslutat sina avtal med flera hemtjänstutförare i kommunen på grund av fusk och oegentligheter, vilket Lokaltidningen Mitt i har skrivit om den senaste tiden.

Hemtjänst i Sollentuna fuskade med besök – avtal rivs upp

I tisdags klubbade nämnden därför Alliansens förslag, som lagts på Liberalernas initiativ, om att vård- och omsorgskontoret ska presentera ett förslag på hur nämnden kan träffa avtal med ett begränsat antal hemtjänstutförare.

Ska bli lättare att upptäcka fusk

Syftet är att både öka förutsättningarna för fortsatt kvalitetsutveckling och samtidigt motverka eventuella oegentligheter hos hemtjänstföretagen

Det är viktigt att värna Sollentunabornas möjlighet att själva välja hemtjänstutförare även framöver, men skattepengar ska inte gå till fuskare. Det här uppdraget lägger vi för att säkerställa att kvaliteten fortsätter att utvecklas och för att vi lättare ska kunna upptäcka och stoppa oegentligheter, säger Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Stort antal hemtjänstföretag

Sedan 2009 erbjuds Sollentunaborna valfrihet inom hemtjänsten enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) och nämnden har i dag LOV-avtal med ett stort antal hemtjänstföretag.

Antalet företag som är anslutna förändras över tid och storleken på hemtjänstföretagen varierar, vilket gör det svårt att upptäcka och motverka oegentligheterna hos hemtjänstföretagen, menar Anna-Lena Johansson.

ANNONS

Delrapport ska vara klar i juni

Vård- och omsorgsnämnden gav i april i fjol förvaltningen i uppdrag att göra en grundlig genomlysning av hemtjänsten med utgångspunkt i valfrihet och kvalitet för kund, hemtjänstutförarnas villkor och nämndens ekonomiska förutsättningar.

Uppdraget som klubbades i tisdags läggs som ett tilläggsuppdrag till det. En första delrapport ska vara klar i juni och den ska innehålla förslag på inriktning och plan för det fortsatta arbetet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.