Förslag avslås: Ingen hundrastgård i Kyrkbyn

Ingen hundrastgård för mig i Täby Kyrkby.
Ingen hundrastgård för mig i Täby Kyrkby.
Hundägaren Elisabeth Johansson (MP) vill se en hundrastgård på den gamla festplatsen i Täby Kyrkby. Men hennes motion ser ut att få ett nej.
– Hade de varit lite välvilliga så hade de bara kunnat sätta in en grind och så hade vi haft hundrastgård, det är ingen stor investering direkt, säger hon.

I Täby finns det 3298 hundar registrerade enligt Jordbruksverket, men det finns egentligen bara en hundrastgård i Täby – i Ensta.

– Den i Ensta är ganska liten men välbesökt av Täbys hundägare. När det blir regn och rusk blir den snabbt upptrampad och fylld med lervälling, säger Elisabeth Johansson (MP), hundägare och motionär till förslaget om fler hundrastgårdar i kommunen.

Elisabeth Johansson (MP). Pressfoto.

Hade de varit lite välvilliga så hade de bara kunnat sätta in en grind och så hade vi haft hundrastgård

Festplatsen i Täby Kyrkby

Hon föreslår i en motion att anlägga en hundrastgård i Täby Kyrkby, på den gamla festplatsen, där det redan nu finns ett stängsel. Det som saknas är en grind. Men den motionen kommer med största sannolikhet få avslag på måndagens kommunfullmäktige.

– Hade de varit lite välvilliga så hade de bara kunnat sätta in en grind och så hade vi haft hundrastgård, det är ingen stor investering direkt, säger hon.

Kan dröja flera år

I ett tjänsteutlåtande hänvisar man till det utvecklingsprogram som ska tas fram för hela Täby Kyrkbys centrum och som man vill vänta på innan man går vidare – men det kan ta flera år.

”Vi tycker att den platsen är omotiverad”

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, är medveten om att det finns behov och säger att de inte stänger dörren för flera hundrastgårdar i Täby.

– Det pågår ett arbete i kommunen med att undersöka var man kan öppna fler hundrastgårdar, säger han.

Varför kan man inte anlägga en hundrastplats i Kyrkbyn som motionen föreslog?

– Vi tycker att den platsen är omotiverad och vi anser att den gamla festplatsen som är så pass central bör komma till bättre användning än att bara viga den åt hundar. Vi har ett utvecklingsprogram för Täby Kyrkby på gång och då tror vi att den här platsen kan fylla ett bredare syfte.

Det finns ju redan ett staket, kan man inte sätta dit en grind och använda platsen som en hundrastgård fram tills dess?

– Det är inte bara det, den ska också underhållas och driften ska skötas. Vi tror heller inte att det är någon bra idé att starta upp någonting kortsiktigt, för har man det väl på plats kan det vara svårt att ändra senare.