Välj ditt område
Thielska galleriet, tsunami
På Thielska Galleriet på Djurgården ställs alla förslagen ut.

Fem förslag på minnesmonument efter tsunamin

Nyheter Djurgården ska få en minnesplats för tsunamins offer. Här är de fem förslagen som nu ställs ut på Thielska galleriet.

543 svenskar omkom och cirka 1 500 skadades i tsunamikatastrofen som drabbade Sydostasien 2004. Nu planeras, som Mitt i tidigare har berätta om, en minnesplats i en södervänd sluttning vid Blockhusudden på sydöstra Djurgården.

Tio år efter katastrofen beslutade regeringen om minnesplatsen som ska hedra minnet av dem som miste livet och vara en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående.

Nu står det klart vilka fem förslag som tävlar om utformningen av monumentet. Förslagen ställs nu ut på Thielska Galleriet 13–29 januari.

– Minnet av katastrofen kommer väcka starka känslor för lång tid framöver. Konstnärerna har hanterat detta med både vördnad och hög konstnärlig nivå. Oavsett vinnare kommer platsen ingjutas med stor betydelse för framtiden, säger Magdalena Malm, Statens konstråd i ett pressmeddelande.

Vilket av de olika förslagen som till sist väljs ut avgör en jury. Men allmänheten kan lämna synpunkter på tävlingsförslagen, antingen på Thielska Galleriet under utställningens öppettider, eller per mejl senast 31 januari till tävlingsfunktionär Jenny Nilsson, jenny.nilsson@sfv.se.

Samtidigt vill de myndigheter som ligger bakom minnesmonumentet komma i kontakt med anhöriga eftersom monumentet ska inkludera namn på omkomna. Beslut om varje namn fattas av dennes anhöriga och de anmäler själva om namnet ska vara med. Information om hur det går till finns på www.statenskonstrad.se/flodvag och på www.sfv.se/minnesvard.

Här är de fem olika förslagen

The Cloud

1. The Cloud

nautilus

2. Nautilus

016ST

3. 016ST

Gravitational waves

4. Gravitational waves

Minnessten

5. Minnessten

Minnesplatsen hamnar vid Blockhusudden

Minnesvården ska uppföras i en södervänd sluttning vid Blockhusudden på sydöstra Djurgården i Stockholm, inte långt ifrån Thielska galleriet. Området är en del av Nationalstadsparken med stora natur- och kulturvärden. Hänsyn till ekologiska aspekter är därför viktigt vid genomförandet. Platsen för minnesvården sträcker sig från Djurgårdsvägen, nästan ända upp till Prinsessan Märtas väg.

Juryn som ska välja förslag består av:

Anders Bodin, arkitekt SAR/MSA, specialist kulturarv SFV (ordf.)

Gunnar Björkman, parkchef Kungliga Djurgårdens förvaltning

Jonas Dahlberg, konstnär, står bl.a. bakom Utøyamonumentet

Josefine Fredriksson, efterlevande anhörig efter flodvågskatastrofen

Anders Kling, landskapsarkitekt LAR/MSA

Lotta Mossum, curator Statens konstråd

Ann-Sofi Noring, vice museichef Moderna Museet

Maria Stigsson, efterlevande anhörig efter flodvågskatastrofen

 

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Kungen firar födelsedagen på slottet

Morgonkollen

Brand har slagit ut Stockholms tågtrafik

Morgonkollen

Hemlig rutt för lördagens klimatmarsch

Årets Stockholmsbyggnad 2017
Årets Stockholmsbyggnad

Över 3 000 har röstat på årets byggnad

Snackisar

MoS förvandlas till ett fantasiland i Lego

Nyheter

Kvinna föll från balkong i Alby