ANNONS

S förslag nedröstat – Gula porten blir Daisy’s: ”Nonchalant”

Gula porten Daisy's Magnus Danielsson
Magnus Danielsson (S), är kritisk till att beslutet tagits av tjänstemän och inte politiker.
S förslag om att se över vilka möjligheter som finns att avsluta hyresavtalet med hamburgerkedjan Daisy’s i Gula Porten och att hitta en annan hyresgäst, röstades ner under onsdagen.
ANNONS

Under gårdagens möte i tekniska nämnden röstades S förslag ned om att förvaltningen skulle ges i uppdrag att se över vilka möjligheter som finns att avsluta hyresavtalet med Daisy’s.

Detta trots att drygt 500 personer skrivit på ett e-förslag och lämnat in till kommunen, om att stoppa planerna med en hamburgerrestaurang i Gula Porten.

”Oansvarigt som folkvald politiker”

Magnus Danielsson (S), andre vice ordförande i tekniska nämnden, är den som presenterat förslaget och tycker att politikerna, inte tjänstemännen, borde ha beslutat om uthyrningen.

Att på ett sånt nonchalant sätt välja att inte försöka följa en detaljplans intentioner som denna typ av etablering skulle medföra  anser jag vara direkt oansvarigt som folkvald politiker. Lägg till att man nonchalerar så många kommuninvånare som skrivit på blir det ännu mer oansvarigt, säger han. 

Magnus Danielsson (S) tekniska nämnden värmdö

Magnus Danielsson (S) är negativ till hur ärendet har skötts. Foto: Pressbild

Filip Joelsson (MP), ordförande i tekniska nämnden, hävdar att planerna inte strider mot detaljplanen. Dessutom är hyresavtalet med Daisy’s redan tecknat, vilket skulle innebära att nämnden skulle bli skadeståndsskyldig om det bröts.

– Det har undersökts och vi har kommit fram till att det går utmärkt att ha en restaurangverksamhet i lokalen, i enlighet med detaljplanen, säger han.

Filip Joelsson (M), har tidigare sagt att han inte upplever kulturmiljön som hotad. Foto: Elisabeth Ubbe

ANNONS

Undersöktes för 1,5 år sedan

Enligt Magnus Danielsson grundar sig beslutet om att hyra ut till Daisy’s i en fråga som ställdes till kommunantikvarien för 1,5 år sedan, som handlade om den q-märkta lokalen var lämplig att användas till mat eller handel. Enligt honom handlade det om en helt annan typ av verksamhet än en hamburgerbar.

– Har man monopol måste det vara av yttersta vikt att vara en god förebild. Det skall inte vara möjligt för fria tolkningar vad som kan gälla inom en detaljplan, säger han. 

Gula Porten Gustavsberg

Den före detta huvudporten till sanitetsfabriken, kallad Gula porten, har stått tom i många år. Foto: Anders Eklöf

”Inte så farligt som man föreställde sig”

Eftersom e-förslaget har fått tillräckligt stort stöd, kommer ärendet lyftas i kommunfullmäktige. Filip Joelsson menar dock att det inte är ovanligt att röster höjs när nya verksamheter startar.

– Nu är det lite fler röster som höjts, men när Daisy’s väl kommer på plats tror jag att de boende kommer bli lugnare och tycka att det inte var så farligt som de föreställde sig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.